Armoede binnen de EU: Nederland enige land waar bijstand volstaat

Nederland is het enige land binnen de EU dat voldoende bijstand biedt om armoede te voorkomen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Uit de 27 lidstaten van de Europese Unie, ligt de bijstand enkel in Nederland boven de armoedegrens. Maar liefst 22 EU-lidstaten zouden zelfs ruim onder de armoedegrens zitten, maakte de Europese Commissie woensdag bekend in een overzicht van minimuminkomens binnen de EU.

Bijna zo’n 100 miljoen inwoners van de EU leven in armoede of op de rand daarvan. Dat is ruim 20 procent van de totale bevolking. Veel inwoners zijn dan ook kwetsbaarder voor economisch onzekere tijden, zoals vandaag de dag het geval is. Energieprijzen en de inflatie bereikten dit jaar in Europa immers ongeziene hoogtes. De Europese Commissie roept daarom alle lidstaten op om hun sociale stelsels bij te werken, zodat in 2023 meer dan 15 miljoen mensen uit armoederisico getrokken kunnen worden.

De toestand zou het ergst zijn in Roemenië en Bulgarije: de bijstand zou er ruim 80 procent onder de armoedegrens liggen. Voor Luxemburg, Denemarken, Italië en Ierland is er nog hoop: daar schommelt de bijstand tussen de 10 en 20 procent onder de grens.

Dringende maatregelen

De Europese Commissie raadt de lidstaten dringend aan hun bijstand te verhogen waar nodig. De instelling beveelt daarbij een norm van 60 procent aan van het gemiddelde inkomen in het land. Wel wordt benadrukt dat de overheidsfinanciën niet in gevaar mogen komen.

Daarnaast vindt de Commissie dat de bijstand in alle landen mensen moet motiveren om naar werk te zoeken. Ze vraagt daarbij de bijstand en andere toeslagen – zoals voor openbaar vervoer, kinderopvang en zorg – niet meteen volledig af te schaffen zodra iemand een job heeft. Ze stelt daarbij dat het verlies van die extra hulp mensen zou kunnen ontmoedigen een baan aan te nemen, omdat ze er in deze tijden financieel op achteruit zouden kunnen gaan.

Tot slot vindt de Commissie dat de bijstand niet bij één persoon mag terechtkomen, maar verdeeld moet worden onder alle volwassenen binnen het huishouden. Dat zou de positie van vrouwen en jongeren versterken.

Hulppakket

Om het probleem aan te kaarten, wil de Commissie gebruik maken van zo’n 100 miljard euro die beschikbaar zijn gemaakt voor sociale plannen. Ook uit het Europese Herstelfonds (750 miljard euro), dat de Europese economie uit het moeras van de coronacrisis moest helpen, zou geld kunnen worden ingezet.

Belangrijk om te weten is dat de mededeling vanuit de Commissie louter adviserend is. De sociale zekerheid is namelijk een individuele bevoegdheid van de landen zelf. Toch raadt Europa de lidstaten aan urgent actie te ondernemen, en met haar steun desastreuze gevolgen te voorkomen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.