Apple weet niet wat te doen met zo’n 200 miljard dollar aan cash

Apple bereidt zich naar verluidt voor op de aankondiging van een nieuwe grootschalige inkoop van eigen aandelen, volgens analist Jim Suva van Citigroup Inc. Dat is volgens Suva een manier voor het bedrijf uit Cupertino om zijn kolossale liquiditeit te verminderen.

Op 28 april zal Apple zijn kwartaalresultaten bekendmaken aan zijn beleggers. Naar verluidt bereidt Apple zich voor op de aankondiging tussen 80 en 90 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen en zijn dividend met 5 tot 10 procent te zullen verhogen. Een goede zaak voor zijn aandeelhouders.

Het wegwerken van contant geld

Bedrijven die zo winstgevend zijn als Apple zitten boordevol geld en ondanks hun inspanningen weten de ondernemingen niet altijd wat ze ermee moeten doen. Door zijn eigen aandelen terug te kopen, zou het techbedrijf een deel van het geld kunnen teruggeven dat aandeelhouders hebben geïnvesteerd en dat het momenteel niet nodig heeft om activiteiten of investeringen te financieren.

Op dit moment zit Apple op een fortuin van meer dan 200 miljard dollar. Het voorbije jaar heeft het bedrijf al 275 miljard eigen aandelen van gewone beleggers teruggekocht, waarvan 20 miljard in het laatste kwartaal van het jaar.

Er volgt nu wellicht een nieuwe terugkoop van 80 tot 90 miljard dollar. Na deze nieuwe operatie zou de waarde van het aandeel van Apple opnieuw kunnen oplopen, tot grote vreugde van de beleggers.

Een minder moeilijk jaar dan andere

In tegenstelling tot andere technologiebedrijven heeft Apple het in 2021 relatief goed gedaan. De waarde van zijn aandelen daalde op de beurs met slechts 6,7 procent, terwijl de Nasdaq-index met 14 procent naar beneden ging. De Amerikaanse onderneming wordt net als vele sectorgenoten getroffen door bevoorradingsproblemen en tekorten aan onderdelen. Apple blijft echter zeer populair en kan rekenen op zijn aficionado’s om zijn geldkoffer te vullen.

(am/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20