Apple vervangt hoofd van hardwareafdeling, die gaat werken aan mysterieus ‘nieuw project’

De hardwareafdeling van Apple krijgt een belangrijke wijziging aan de top. Dan Riccio, die al sinds 2012 senior vicepresident Hardware Engineering is, wordt vervangen door John Ternus. Die was de afgelopen tijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de iPhone 12-serie en de M1-chips voor Mac.

In het nieuws: Apple maakte maandag met een persbericht zelf bekend dat het een nieuwe senior vicepresident Hardware Engineering heeft. John Ternus vervangt in die functie Dan Riccio, die een ‘nieuwe rol krijgt binnen een nieuw project’.

Wie is Dan Riccio?

 • Dan Riccio begon in 1998 bij Apple als vicepresident Product Design. In 2010 werd hij vicepresident iPad Hardware Engineering. Twee jaar later kreeg hij zijn huidige functie als senior vicepresident Hardware Engineering.
 • In die rol was hij bijna tien jaar lang verantwoordelijk voor alle hardware die Apple op de markt bracht. Onder zijn leiderschap lanceerde Apple onder andere de eerste generatie iMac, iPhones met 5G, Macs met de eigen M1-chip en onlangs nog de AirPods Max.
 • ‘Elke innovatie die Dan binnen Apple heeft voortgebracht, heeft ons een beter en innovatiever bedrijf gemaakt. We zijn verheugd dat hij deel blijft uitmaken van het team’, zegt Tim Cook, CEO van Apple.

Wat gaat Dan Riccio nu doen binnen Apple?

 • Apple blijft voorlopig op de vlakte over wat de nieuwe rol van Riccio wordt binnen het bedrijf. ‘Een nieuwe rol die focust op een nieuw project en rapporteert aan CEO Tim Cook’, valt te lezen in het persbericht.
 • ‘Ik ernaar uit om te doen waar ik het meest van hou: al mijn tijd en energie bij Apple richten op het creëren van iets nieuws waar ik heel enthousiast over ben’, zegt Riccio er zelf over.
 • Heel wat experts vermoeden dat Riccio zich zal bezighouden met de plannen van Apple voor een elektrische zelfrijdende auto.
  • Daarmee zou hij dezelfde weg opgaan als de vorige SVP Hardware Engineering Bob Mansfield die tot eind vorig jaar verbonden was aan.
  • Dat team wordt sinds kort geleid door John Giannandrea, senior vicepresident Machine Learning and Artificial Intelligence Strategy. De hardwaretak van het autoproject bij Apple heeft op dit moment echter geen verantwoordelijke.

Wie is John Ternus?

John Ternus – Bron: Isopix
 • John Ternus is sinds 2001 aan de slag bij Apple. Eerst was hij verbonden aan het Product Design-team en sinds 2013 is hij vicepresident Hardware Engineering. Daarmee was hij dus de logische opvolger van Riccio.
 • Meest recent was Ternus verantwoordelijk voor de lancering van de iPhone 12-reeks in oktober vorig jaar en de overgang van Mac naar de nieuwe M1-chip die intern ontworpen is.
 • ‘Johns diepgaande expertise en brede ervaring maken hem tot een gedurfde en visionaire leider van onze Hardware Engineering-teams’, zegt CEO Tim Cook.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20