AOC en Musk kiezen partij voor kleine beleggers in krachtmeting met Wall Street-fondsen

Dat de beursapp Robinhood, het speeltje van overwegend jonge particuliere beleggers in de VS, de speculatieve handel in het aandeel GameStop onmogelijk maakt, zet kwaad bloed bij prominenten als kamerlid Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), Tesla-baas Elon Musk en tv-figuur Jon Stewart. ‘Waarom mogen particulieren niet doen wat de grote Wall Street-beleggers doen?’

De Amerikaanse beurzen staan in rep en roer omdat particuliere beleggers via het internetforum Reddit elkaar opjutten om massaal aandelen of koopopties te kopen van bedrijven die te kampen hebben met short sellers, grote beleggingsfirma’s die speculeren op een koersdaling. Doordat de koersen niet dalen, maar als een raket de hoogte inschieten, scheuren die Wall Street-firma’s – met het hedgefonds Melvin Capital als meest genoemde voorbeeld – flink hun broek.

Wat voorafging: Reddit versus Wall Street: clash der generaties leidt tot wilde speculatie op de beurs

De in Amerika razend populaire beursapp Robinhood trok gisteren aan de noodrem en maakte de handel in verscheidene aandelen waarmee zwaar gespeculeerd werd, onmogelijk via de app. Het gaat onder meer om de aandelen GameStop, AMC en Nokia.

Dat leidt tot een storm van protest uit diverse hoeken. Door de Robinhoods maatregel zitten duizenden beleggers geblokkeerd met hun aandelen. Ze riskeren ook zware verliezen. De beurshandel ging immers gewoon door en stuurde de speculatieve aandelen in een eerste reactie fors lager. GameStop kelderde gisteren met 44 procent, AMC met 56 procent en Nokia met 28 procent.

‘Geen gelijk speelveld’

De bij jongeren populaire volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) vindt het onaanvaardbaar dat kleine beleggers anders behandeld worden dan grote, een standpunt dat ook sommige professionele beleggers delen. AOC steunt daarom de oproep tot parlementaire hoorzittingen over de kwestie. Maxine Waters, de voorzitter van commissie Financiën in het Huis van Afgevaardigden, wil beide kanten onderzoeken: de rol van ‘short selling’ door hedgefondsen én de apps als Robinhood die beleggen vaak als een onlinegame presenteren.

AOC kreeg bijval van Tesla-baas Elon Musk, die ‘Absolutely!’ antwoordde op de tweet. ‘Get Shorty’, voegde hij er later provocerend aan toe. Musk heeft al langer een haat-liefderelatie met Wall Street, dat de beurskoers van zijn eigen bedrijf Tesla wel naar stratosferische hoogten stuurde.

Robinhood onder druk

Chamath Palihapitiya, een van de belangrijkste financiers in Silicon Valley, roept de kleine beleggers op om Robinhood te dumpen en suggereerde enkele alternatieve apps. Dat brengt Vladimir Tenev, de oprichter van Robinhood, in een lastig parket.

Zelfs tv-figuur Jon Stewart sprong op de Twitter-barricade om het voor de Reddit-beleggers op te nemen. Hij wijst erop dat de particulieren gewoon dezelfde technieken toepassen als wat grote Wall Street-huizen al jaren doen. Daarmee verwijst hij naar de creatie van een ‘whale’ (walvis), die aandelen en opties koopt om een koers snel de hoogte in te jagen. Deze keer was de walvis geen Wall Street-fonds, maar een online alliantie van kleine particuliere beleggers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20