Het kan verkeren: rommelaandelen gaan stevig in het rood, zilver is de nieuwe Reddit-lieveling

De boksmatch tussen kleine beleggers en hefboomfondsen lijkt erop te zitten. Nadat enkele brokers de handel in onder andere GameStop en AMC on hold zetten, gingen die aandelen weer de dieperik in. Reddit-beleggers verkasten dan maar naar zilver.

Het was een wilde rit de afgelopen dagen, maar die lijkt een dag voor het einde van de week voorbij te zijn. Gebruikers van het kanaal wallstreetbets op het discussieforum Reddit jutten elkaar op om aandelen te kopen van slecht presterende bedrijven. Het idee was om shorters, die profiteren van een koersdaling, uit de aandelen te krijgen en zo de kleine belegger te laten winnen van het grootkapitaal. Dat wordt een short squeeze genoemd.

Dat ging enkele dagen goed. Tussen vorige week vrijdag en donderdag net voor de val ging GameStop maar liefst 1.002 procent hoger. De cinemaketen AMC deed er over diezelfde periode 378 procent bij. Maar donderdagochtend was het plots gedaan. Gamestop verloor in één dag tijd 44 procent beurswaarde, AMC zelfs meer dan de helft (56,5%).

Shorters

In beide aandelen zitten veel shorters omdat de bedrijven erachter geen bloeiende toekomstvooruitzichten hebben. De computergameverkoper GameStop zweert al jaren bij bakstenen winkels en denkt er nog niet aan om aan e-commerce te beginnen, AMC is sinds de coronacrisis overladen met schulden en flirt met het bankroet. Shorters lenen aandelen van iemand anders, verkopen die en hopen ze later terug te kopen aan een lagere prijs om ze dan weer aan de rechtmatige eigenaar te geven. In het kort: ze profiteren ervan als de prijs van een aandeel daalt.

De afgelopen dagen hebben shorters een hoop geld verloren aan de koersstijgingen, maar de crash op donderdag zal voor veel kleine beleggers die te laat instapten ook geen fijn moment geweest zijn.

Maar ze hebben alweer een nieuw slachtoffer gevonden: zilver. De zilverprijs steeg donderdag in één dag tijd 5,4 procent. Dat lijkt niet veel in vergelijking met GameStop en consoorten, maar voor een grondstof die normaal stabiel blijft is dat een grote sprong.

Manipulatie

Opnieuw is wallstreetbets de aanstoker. De eerste berichten verschenen woensdagavond, waarin activisten zilver ‘de grootste short squeeze ter wereld’ noemden. Complottheoritici verdenken overheden en banken ervan dat ze de prijs van grondstoffen proberen te manipuleren. Daardoor hebben die complotdenkers er liever een deel van in handen ‘om de controle te kunnen houden’. Wie boos is op ‘het systeem’ investeert dus in goud en zilver, klinkt het. En die oproep heeft duidelijk zijn effect niet gemist.

Op de rest van de beurs bleef het relatief rustig. De Dow Jones won 1 procent, net als de S&P500 en de Nasdaq ging 0,5 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20