Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontmoet Chinese president Xi Jinping: subtiele verbetering van betrekkingen tussen Washington en Beijing?

Na urenlang overleg met Qin Gang, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, en de Chinese topdiplomaat Wang Yi, ontmoette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Chinese president Xi Jinping.

De essentie: een centrale vraag over de diplomatieke reis van de Amerikaanse functionaris bleef tot voor kort onbeantwoord: zou Blinken persoonlijk met de Chinese president spreken? Dat lijkt nu inderdaad te zijn gebeurd.

“Beide partijen hebben vooruitgang geboekt en zijn tot overeenstemming gekomen over bepaalde specifieke kwesties. Dat is erg goed.”

Xi aan het begin van de vergadering.

Terugblik: Afgelopen zondag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zevenenhalf uur lang overleg met zijn Chinese tegenhanger om belangrijke kwesties te bespreken die de Verenigde Staten en China verdelen, met Taiwan bovenaan de lijst.

  • “Open, substantiële en constructieve” gesprekken, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die toen echter niet tot concrete resultaten hebben geleid.

Kers op de taart

De diplomatieke reis van Blinken naar China was hoe dan ook opmerkelijk. Het was namelijk de eerste keer in vijf jaar dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voet zette op Chinees grondgebied.

  • De ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping is een teken dat het Middenrijk wil voorkomen dat de geschillen tussen de grootmachten ontaarden in een conflict. 
  • “Ik hoop dat u, meneer de minister, door middel van dit bezoek een positieve bijdrage zal leveren aan de stabilisatie van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen,” voegde Xi toe.
    • Beide heren, evenals hun delegaties, gingen rond een lange conferentietafel zitten om verschillende onderwerpen te bespreken, meldt Reuters.
    • Het is het vermelden waard dat dit niet de eerste ontmoeting is tussen Blinken en Xi. De twee mannen hadden dit genoegen al in november vorig jaar tijdens de G20-top in Indonesië.

Genoteerd: hoewel de Chinese president positief was na zijn besprekingen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zei dat er “vooruitgang” was geboekt, lijkt er opnieuw niets concreets te zijn besloten om de spanningen tussen de twee grootmachten te verminderen, behalve het hernieuwen van het contact.

En daarna: deze bijeenkomst kan echter helpen om een topontmoeting tussen Xi en de Amerikaanse president Joe Biden later dit jaar te vergemakkelijken, met name tijdens de jaarlijkse top van de leiders van de Azië-Pacificregio die in november in San Francisco zal plaatsvinden. (as)

Meer