Antony Blinken: “Poetin heeft elke uitweg die we hebben geboden om het conflict in Oekraïne te laten deëscaleren afgewezen”

Volgens Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Russische dictator Vladimir Poetin elk mogelijk Amerikaans voorstel om de situatie in Oost-Europa te laten deëscaleren, afgewezen. “Integendeel, hij heeft keer op keer de militaire campagne opgevoerd”, klonk het tijdens een persconferentie met zijn Britse evenknie Liz Truss.

Tijdens een persconferentie woensdag was Blinken zeer scherp voor Poetin. Volgens hem heeft de Russische dictator meermaals geweigerd om in te gaan op Amerikaanse voorstellen om een verdere escalatie van het conflict in Oekraïne een halt toe te roepen.

“Met welk doel brutaliseert Poetin Oekraïne?”

“We hebben geprobeerd mogelijke uitwegen aan Poetin te bieden. Hij is de enige die kan beslissen of hij ze neemt of niet”, aldus Blinken. “Tot dusver heeft hij altijd het omgekeerde gedaan. Hij trapte elke keer het gaspedaal in. Hij wijkt momenteel niet af van de afschuwelijke weg die hij is ingeslagen.”

“Hij heeft nu een duidelijk plan om Oekraïne te brutaliseren, maar met welk doel?” zei Blinken, eraan toevoegend dat de Oekraïners hebben laten zien dat zij geen “marionettenregime van Poetin” zouden accepteren. Volgens de Amerikaanse minister zal het een lange, bloedige, slepende puinhoop worden als Rusland met militaire geweld blijft proberen om de Oekraïense regering te laten vallen.

2 miljoen vluchtelingen

Intussen blijven Oekraïners massaal het land ontvluchten. Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben al meer dan 2 miljoen mensen het Oost-Europese land verlaten. Volgens de internationale organisatie kan dat aantal – afhankelijk van hoe de oorlog evolueert – nog oplopen tot 4 miljoen.

Het Westen blijft overigens sancties nemen tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een importverbod op Russische energie aangekondigd. “Op die manier treffen we de belangrijkste inkomstenbron van Rusland”, klonk het. De Europese Unie heeft dan weer een vierde sanctieronde tegen Rusland goedgekeurd. “We verstrakken het net van sancties verder als reactie op de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne”, zei von der Leyen op Twitter.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20