Amper 1 procent Belgen op straat bij Ryanair

Lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair wil 30 leden van het cabinepersoneel in België ontslaan. Dat meldt de Franstalige christelijke vakbond CNE maandag.

Begin mei maakte topman Michael O’Leary bekend dat Ryanair afscheid zal nemen van zo’n 3.000 piloten en cabinemedewerkers. Hoewel Ryanair al bij al een goed jaar achter de rug heeft, is de coronacrisis de aanleiding. In een gesprek met persagentschap Belga, half mei, kon hij nog niet zeggen hoeveel jobs er verdwijnen op de luchthavens van Zaventem en Charleroi.

Nu wel. Het zijn er 30, al zegt CNE-afgevaardigde Didier Lebbe dat 40 personeelsleden kandidaat zijn om het bedrijf te verlaten. Het is mogelijk dat meer mensen ontslagen zullen worden, afhankelijk van hoe snel en in welke mate de maatschappij de activiteiten hervat. CNE wijst er nog op dat het Belgisch personeel een beroep doet op het systeem van tijdelijke werkloosheid, wat voor Ryanair al een ernstige kostenbesparing is.

De onderhandelingen over de ontslagen en de aangekondigde loonsbesparingen zullen in het kader van de Renaultprocedure moeten beginnen, beklemtoont Lebbe verder nog. De bonden zullen die niet aanvaarden vooraleer er onderhandelingen opgestart worden.

Begin dit jaar had Ryanair al beslist vanaf april een vliegtuig weg te halen uit Zaventem, vanwege de leveringsproblemen met de Boeing 737 MAX. Die beslissing had al gevolgen voor 28 medewerkers. 18 leden van het cabinepersoneel in ons land moeten daardoor vanaf 1 juni elders aan de slag. Die personeelsleden staan vandaag nog altijd op een Belgisch contract, stelt de CNE-vakbondsman vast. Hij weet niet of die medewerkers deel zullen uitmaken van de 30 collega’s die Ryanair wil ontslaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20