3.000 ontslagen bij Ryanair, maar ‘vliegverkeer zal snel hernemen’

Bij Ryanair liggen er 3.000 banen op de wip, dat maakt de lowcoster bekend samen met zijn kwartaalresultaten. Rechtstreekse aanleiding is de coronacrisis, al is topman Michael O’Leary positief ingesteld voor de toekomst.

Ware het niet voor de coronacrisis, had Ryanair een topjaar achter de rug. De omzet jaar op jaar stijgt met 10 procent naar 8,49 miljard euro. De winst steeg met 13 procent naar 1 miljard, maar dat is zonder kerosinetaks.

3.000 ontslagen

Ryanair zal ondanks die goede resultaten afscheid moeten nemen van ongeveer 3.000 personeelsleden. Dat is 17 procent van het personeelsbestand. Nochtans is topman Michael O’Leary zeer beslist over het komende zomerseizoen. Er bestaat geen twijfel over dat heropstarten moeilijk wordt, maar volgens Ryanair zijn reizigers alvast bereid om opnieuw op vakantie te vertrekken.

Het grootste deel van de vloot van Ryanair staat nu al sinds midden maart aan de grond. Het bedrijf verwacht dat de helft van de vluchten opnieuw kan opstijgen in het tweede kwartaal, tussen juli en september.

Quarantaine

Volgens O’Leary is het wel cruciaal dat Europa redelijke limieten stelt voor reizen. De voorgestelde veertiendaagse quarantaine is volgens de CEO dan ook onhaalbaar.

‘Mensen in Noord-Europa, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zullen nog steeds naar Spanje en Portugal op vakantie willen. Ze zullen nog steeds naar het strand gaan. Er zijn daar zeer weinig Covid-gevallen’, klinkt het.

‘We denken dat gezinnen nog steeds op zomervakantie willen eens het schoolverlof start. Maar in het beste geval gaat het om 50 procent van de gewone reizen’, voegde hij toe.

Geen staatssteun

Ryanair zal geen staatssteun aanvragen in Ierland, maar zegt wel dat de staatssteun die andere luchtvaartmaatschappijen aanvragen het landschap zal veranderen. Zo krijgt Air France-KLM een reddingspakket van 11 miljard toegestopt. Lufthansa strijkt in eigen land 9 miljard euro op en krijgt ook lokaal, voor zustermaatschappijen, staatsgaranties. De toekomst van Brussels Airlines is nog niet beslist, maar ook daar wordt door corona sterk gesaneerd.

‘Eens de maatregelen versoepeld worden of hun geloofwaardigheid eenvoudigweg kwijt zijn, zullen mensen snel terugkeren. Maar dat zal vooral zijn omdat er grote kortingen op tickets en pakketreizen zullen gegeven worden’, concludeert O’Leary

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20