Lufthansa-baas in Brussel verwacht voor overleg met regering over Brussels Airlines

Carsten Spohr, de topman van het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa, zakt vandaag naar Brussel af om met de Belgische regering te spreken over de toekomst van dochtermaatschappij Brussels Airlines.

Dinsdag kondigde Brussels Airlines aan duizend banen te willen schrappen. De vakbonden lieten donderdagavond nog weten dat er voor hen ‘geen sprake van is om over de arbeidsvoorwaarden van het personeel te praten, zolang we niet meer weten over de nabije toekomst van het bedrijf’. De voorstellen die momenteel op tafel liggen zijn volgens de bonden ‘niet ernstig, niet realistisch, niet onderhandelbaar en zelfs onwettig’.

De federale regering lijkt bereid om Brussels Airlines financieel te steunen zodat de luchtvaartmaatschappij de coronacrisis kan overbruggen, maar daar moeten garanties van moedergroep Lufthansa tegenover staan over de toekomst van haar dochtermaatschappij.

Koppeling

Premier Sophie Wilmès, minister van Financiën Alexander De Croo en minister van Werk Nathalie Muylle gaan straks rond de tafel zitten met de CEO van Lufthansa. Er circuleren scenario’s waarbij de federale staat 290 tot 390 miljoen euro steun zou verlenen, maar zijn de Duitsers niet happig daar inspraak voor de staat tegenover te stellen.

Regering en vakbonden hebben afgesproken om de dossiers van de herstructurering en de staatssteun niet los van elkaar te houden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20