Frankrijk en Nederland trekken tot 11 miljard euro uit voor redding Air France-KLM

De Franse staat schiet de luchtvaartgroep Air France-KLM te hulp met 7 miljard euro aan noodleningen. De Nederlandse regering is van plan 2 tot 4 miljard euro uit te trekken, zodat het concern in de coronacrisis op 9 tot 11 miljard euro kan rekenen van zijn twee belangrijkste aandeelhouders.


Air France-KLM heeft het, zoals alle luchtvaartmaatschappijen, door de coronacrisis ongekend zwaar, met verliezen van 25 miljoen euro per dag. Het bedrijf klopte daarom bij Nederland en Frankrijk aan voor noodsteun. De twee landen hebben ieder een belang van ongeveer 14 procent in de vliegmaatschappij.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire maakte bekend dat de Franse staat voor 7 miljard euro garant staat bij bankleningen voor Air France. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn collega van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, bevestigden de Nederlandse inspanning van 2 tot 4 miljard euro.

CO2-uitstoot

Het is dus nog onduidelijk hoe hoog het precieze bedrag wordt dat Nederland voor KLM uittrekt en welke vorm de steun exact krijgt. Mogelijk is een deel van het geld rechtstreekse staatssteun en geeft Nederland daarnaast garanties af waarmee de luchtvaartmaatschappij leningen kan afsluiten, zoals Frankrijk.

Ook de voorwaarden die de Nederlandse regering aan de steun wil verbinden, zijn nog niet allemaal duidelijk. Vast staat dat KLM geen bonussen, winsten of dividend mag uitkeren. Topsalarissen moeten volgens Hoekstra omlaag. ‘U moet verder denken aan het terugdringen van de uitstoot van CO2’, zei Van Nieuwenhuizen bij de aankondiging. Ze opperde daarnaast het terugdringen van het aantal nachtvluchten.

Domino-effect

De ministers benadrukten het belang van KLM voor de Nederlandse economie. Ze vrezen een ‘domino-effect’ als KLM zou omvallen voor bijvoorbeeld de Nederlandse werkgelegenheid. ‘Dit bedrijf is echt van vitaal belang, samen met Schiphol, voor ons land. We hebben een hele open en hele internationale economie’, zegt Hoekstra.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20