Amerikaanse para’s bestormen per ongeluk Bulgaarse fabriek

Medewerkers van een fabriek in Bulgarije schrokken zich vorige maand een hoedje toen Amerikaanse parachutisten per ongeluk het gebouw bestormden tijdens een NAVO-oefening. De fabriekseigenaar spant nu een rechtszaak aan.

Amerikaanse militairen van de 173st Airborne-brigade, die aan het trainen waren rond het verlaten Bulgaarse vliegveld Cheshnegirovo, ontruimden op 11 mei een gebouw dat ‘volgens hen deel uitmaakte van het oefenterrein, maar dat bezet was door Bulgaarse burgers die een privébedrijf runden’, aldus het leger. Daarbij werden geen schoten gelost.

Het Amerikaanse leger biedt aan het bedrijf en de werknemers ook zijn verontschuldigingen aan. ‘We leren altijd van deze oefeningen en onderzoeken volledig de oorzaak van deze fout. We zullen strikte procedures invoeren om onze trainingsgebieden duidelijk af te bakenen en dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.’

Maar de eigenaar van de fabriek, Marin Dimitrov, laat het er niet bij. Volgens het persbureau Associated Press heeft hij een klacht ingediend tegen de verantwoordelijken voor het incident. Op bewakingsbeelden van de fabriek is te zien hoe zwaarbewapende Amerikaanse troepen het gebouw binnenlopen.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de militairen de fabriek binnendringen. Foto: KIM Engineering CCTV via AP/Isopix

‘Onaanvaardbaar’

De Bulgaarse president Rumen Radev heeft intussen ook al gereageerd op het incident. Hij vindt het ‘absoluut onaanvaardbaar dat het leven en de rust van Bulgaarse burgers in gevaar worden gebracht door militaire eenheden, of ze nu deel uitmaken van de Bulgaarse of de buitenlandse strijdkrachten’.

‘Oefeningen op Bulgaars grondgebied waarbij onze bondgenoten betrokken zijn, moeten het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in de collectieve defensie versterken, in plaats van spanningen onder de Bulgaren te veroorzaken’, aldus Radev.

Meer dan 7.000 parachutisten uit tien landen van de NAVO namen tussen 10 en 14 mei deel aan de oefening ‘Swift Response 2021’, die plaatsvond in Bulgarije, Estland en Roemenië. De training maakt deel uit van ‘Defender Europe 2021’, een jaarlijkse grootschalige oefening bedoeld om de interoperabiliteit tussen de verschillende NAVO-leden te bevorderen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20