Amerikaanse leger ‘kocht gegevens van gebruikers gebedsapp MuslimPro’

Het Amerikaanse leger heeft via een bedrijf gegevens opgekocht van app-gebruikers. De grootste van die apps is MuslimPro, een gebedsapp met meer dan 98 miljoen gebruikers. Dat weet VICE.

Volgens het online-magazine zijn de legerdiensten vooral op zoek naar gegevens, specifiek locatiedata van mensen die niet in de Verenigde Staten wonen. Een van de kopers is de speciale dienst van het leger, USSOCOM, die zich bezig houdt met antiterreuracties.

Babel Street

Twee verschillende bedrijven zouden gegevens verzamelen en doorverkopen aan de speciale diensten. De eerste is Babel Street, die een software gebruikt die Locate X heet. Volgens de Verenigde Staten helpt dat de special forces tijdens missies in het buitenland.

Woordvoerder Tim Hawkins van het Amerikaanse leger zegt dat ‘we ons strikt houden aan de procedures en het beleid om de privacy en burgerrechten van de Amerikaanse burgers te beschermen.’ Dat zegt natuurlijk niets over de privacyrechten van niet-Amerikanen.

Verkoop aan derden: het Amerikaanse leger en ICE

Het andere bedrijf heet X-Mode en dat gebruikt software in bepaalde apps om data te oogsten. Die worden aan derde partijen doorverkocht. Volgens onderzoek van Vice-dochter Motherboard hebben onder andere Muslim Pro, stappenteller Accupedo en CPlus for Craigslist de gegevens van hun gebruikers doorverkocht.

De opvallendste twee in de lijst zijn Muslim Pro en Muslim Mingle. De eerste is een wereldwijd bekende app, die vijf keer per dag aangeeft wanneer het tijd is om te bidden. Daarnaast wijst een soort kompas ook de richting van Mekka aan. Muslim Mingle is dan weer een dating app voor moslims.

Anoniem?

Waar de gegevens voor gebruikt zijn, is niet duidelijk. Motherboard kon wel aantonen dat niet enkel het Amerikaanse leger, maar ook de immigratiedienst ICE, ‘klant’ was.

Volgens bronnen binnen het Amerikaanse leger krijgen de diensten geanonimiseerde gegevens, maar is het erg eenvoudig om dat terug te draaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20