Miljoenen aan vals geld in beslag genomen in Bulgarije

De Bulgaarse politie heeft, samen met de Amerikaanse inlichtingendiensten, tijdens een reeks invallen in de hoofdstad Sofia valse bankbiljetten ter waarde van miljoenen euro’s in beslag genomen. Het vals geld werd gedrukt op een universiteit. 

In een gezamenlijke operatie met de Amerikaanse geheime dienst heeft de Bulgaarse politie twee mensen aangehouden en een drukmachine in beslag genomen, samen met grote hoeveelheden valse Amerikaanse dollar- en eurobiljetten ter waarde van respectievelijk 4 miljoen dollar en 3,6 miljoen euro. 

Handel naar Oekraïne en West-Europa

‘We beschikken over gegevens die erop wijzen dat de arrestanten deel uitmaken van een groter complot dat verband houdt met de handel in valse Amerikaanse dollarbiljetten naar Oekraïne en de handel in valse eurobiljetten naar West-Europa’, zei Lubomir Yanev van de eenheid voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tijdens een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat het geld, dat van een ‘betrekkelijk goede’ kwaliteit was, buiten de normale werkuren en in het weekend werd gedrukt. De politiechef van Sofia, Georgi Hadzhiev, merkte op dat ‘de waarde van het in beslag genomen geld indrukwekkend is’, eraan toevoegend dat ‘het materiële bewijs duidt op ernstige criminele activiteiten’. 

De in beslag genomen biljetten zijn van hoge kwaliteit. Foto: Bulgarian Interior Ministry via AP/Isopix

Een man en een vrouw, onder wie een werknemer van de drukkerij op de universiteit, zijn gearresteerd, aldus het openbaar ministerie. Volgens de hoofdaanklager van Bulgarije zou de inbeslagname een van de grootste vangsten ooit in het land zijn. 

Tweede keer dit jaar

Politiechef Hadzhiev noemde de naam van de universiteit in kwestie niet en zei dat er geen aanwijzingen waren dat de universiteit op de hoogte was van de illegale praktijken aldaar. Het is bovendien de tweede keer dit jaar dat agenten hebben samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst om vals geld op te sporen.

Afgelopen januari klaagden de Bulgaarse autoriteiten vier mensen aan nadat ze op 30 plaatsen in het land vals geld en drukapparatuur in beslag hadden genomen tijdens een operatie van de Europese politieorganisatie Europol en de Amerikaanse geheime dienst. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20