Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan passagiers wegen voor ze aan boord gaan

De Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse toezichthouder, beveelt de luchtvaartmaatschappijen aan de passagiers te wegen alvorens ze het vliegtuig betreden. De FAA wil de werkelijke omvang van de toename van zwaarlijvigheid in de Verenigde Staten meten, voor veiligheidsdoeleinden.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bedroeg het obesitaspercentage in de VS in 2017-2018 42,4 procent. Die forse toename heeft de FAA ertoe aangezet haar normen voor het gemiddelde gewicht van volwassen passagiers te wijzigen:

  • Van 65,8 kilo tot 81,2 kilo voor vrouwen (gewicht van de passagier + gewicht van haar handbagage)
  • Van 84,4 kilo tot 90,7 kilo voor mannen (passagiersgewicht + handbagagegewicht)

Deze cijfers hebben betrekking op de zomernormen. In de winter zijn die iets hoger (2,3 kg meer) als gevolg van de extra kleding die de passagiers dragen.

Kunt u op de weegschaal gaan staan voor u aan boord gaat, alstublieft?

Het gewicht van een vliegtuig is uitermate belangrijk voor de vliegveiligheid. Om er zeker van te zijn dat de aanpassingen correct zijn, beveelt de FAA aan dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun passagiers wegen vlak voordat zij aan boord gaan.

In een omzendbrief vraagt de Amerikaanse regelgever de ondernemingen een weegsysteem op te zetten dat aan bepaalde criteria voldoet:

  • Niet alle passagiers op een vlucht moeten worden gewogen. De steekproeven moeten op willekeurige basis worden genomen.
  • Op testdagen wordt ernaar gestreefd ten minste 15 procent van de passagiers van een maatschappij te wegen.
  • Bepaalde passagiers kunnen weigeren op de weegschaal te gaan staan en verkiezen zelf hun gewicht op te geven. Op zo’n moment zullen agenten moeten inschatten of de persoon de waarheid spreekt. Als zij denken dat de persoon liegt, zullen zij hun eigen schatting moeten maken.
  • Passagiers die dat wensen, kunnen van dit verzoek afzien.
  • De weging moet zodanig worden uitgevoerd dat de andere passagiers het gewicht op de weegschaal niet kunnen lezen. De gegevens moeten ook vertrouwelijk blijven.

De FAA beveelt aan dat exploitanten elke 36 maanden een dergelijke evaluatie uitvoeren. Er is nog geen vaste datum voor wanneer deze wegingen kunnen worden uitgevoerd.

De nieuwe rekenmodellen worden ook aanbevolen voor bemanningsleden en bagage.

Stoelen verwijderen

Als uit enquêtes blijkt dat de Amerikanen te zwaar zijn, kunnen sommige stoelen uit de vliegtuigen worden verwijderd. Hoewel sommigen zouden kunnen denken dat ze zullen worden vervangen door grotere stoelen met het oog op de nieuwe zwaardere passagiers, zal dit niet het geval zijn. Als er minder zitplaatsen zullen zijn, zullen passagiers meer ruimte hebben om hun benen te strekken, aldus de gespecialiseerde website viewfromthewing.com.

De kans bestaat dat een dergelijke maatregel sommige luchtvaartmaatschappijen ertoe zal aanzetten de lagere capaciteit van hun vliegtuigen door te rekenen in hun ticketprijzen.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20