11 zaken die je nog niet weet over vliegtuigen

In ruim een eeuw tijd is er op gebied van luchtvaart een hoop veranderd. Van het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright uit 1903 tot de hypermoderne Airbus A350 en de Boeing 777X is een gigantische sprong voorwaarts gemaakt. Omdat het vrijwel onmogelijk is om alles te weten over moderne vliegtuigen, hebben we 11 leuke feiten voor u op een rij gezet.

1. Bliksem kan geen kwaad

©Isopix

De kans is best wel groot dat u ooit een keer in een vliegtuig zit dat geraakt wordt door de bliksem. Het goede nieuws is dat dat geen enkel probleem is. Sinds 1963 is er maar één vliegtuig neergestort dat getroffen werd door de bliksem.

In 2014 stortte een vliegtuig van een Indonesische luchtvaartmaatschappij namelijk neer nadat het geraakt was door een bliksemschicht. Het vliegtuig kwam terecht in een hevige storm en de felle wind die abrupt van richting veranderde was vooral de boosdoener. Vliegtuigen worden dusdanig ontworpen dat ze honderdduizenden ampère elektriciteit kunnen weerstaan en dat is heel veel meer dan de bliksem kan veroorzaken.

2. De veiligste stoel bestaat niet

©Isopix

Mensen die bang zijn om te vliegen zoeken wel eens naar onderzoeken waaruit moet blijken wat de meest veilige stoel aan boord is, mocht het tot een crash komen. En er zijn wel onderzoeken die zeggen dat u dan de middelste stoel uit een rij van drie moet pakken omdat de impact van een crash daar het laagst is, maar uiteindelijk is een crash van zoveel factoren afhankelijk dat het helemaal niet uitmaakt.

Ander onderzoek toont dan weer aan dat je een hogere overlevingskans hebt wanneer je achteraan het vliegtuig plaatsneemt. Volgens Paper Mechanics, een wetenschappelijk tijdschrift, zou je een overlevingskans hebben van 69 procent wanneer je aan de achterkant zit van de vleugels. Ter hoogte van de vleugels zakt dat percentage tot 56 procent en voorin heb je maar 49 procent kans om de vliegtuigcrash te overleven.

3. Sommige vliegtuigen hebben verborgen slaapkamers voor de crew

Er zijn vliegtuigen – zoals de Boeing 787 Dreamliner – die een verborgen slaapkamer hebben. Deze is bedoeld voor de crew, die zeker op lange vluchten van 16-17 uur wel een power nap kan gebruiken. U komt er via een verborgen trapje en de bedden zijn vrij smal, maar het is altijd nog veel beter dan opgevouwen op een vliegtuigstoel moeten slapen.

Het zijn dus geen schoonheidsslaapjes, ze zijn zelfs verplicht. Een piloot mag maar een aantal uur achter elkaar vliegen zonder te rusten. Vanaf vluchten die iets langer duren als 11 uur, zal de piloot dus moeten wisselen.

4. Waarom het donker is tijdens opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen is het altijd donker in het vliegtuig en dat heeft een speciale reden. Mocht het namelijk tot een crash komen, dan zijn uw ogen alvast gewend aan het donker. En daarom moeten dus ook de raampjes open zijn omdat u dan alvast iets van de omgeving kunt zien.

Hetzelfde bij een situatie waarbij er een brand ontstaat in het vliegtuig. In het donker zal je sneller de vlammen zien en kunnen de passagiers dus sneller reageren. Op zo’n situaties zijn de stewards en stewardessen natuurlijk getraind, je hoeft voordien dus niet heel het evacuatieplan van buiten te leren.

5. Een vliegtuig heeft maar één motor nodig

©Isopix

Vliegtuigen zijn uitgerust met twee of vier motoren, maar een vliegtuig kan prima vliegen met slechts eentje. Het is alleen wel minder zuinig qua brandstof en met één motor kan een vliegtuig dus minder ver vliegen. Voor vliegtuigen die een oceaan moeten oversteken wordt berekend hoe lang zij kunnen vliegen met één motor. Zo kan de Dreamliner bijvoorbeeld 5,5 uur doen met eentje en dat is altijd genoeg om iedereen veilig aan de grond te zetten.

Het record is toch weggelegd voor de Airbus A350. Die zou 6 uur en een kwartier in het luchtruim kunnen vliegen. Dat betekent dat die 6000 kilometer kan vliegen, met één motor. De Airbus kan dus van Zaventem tot New York vliegen op een enkele motor. Impressive!

6. Waarom er nog steeds asbakken aan boord zijn

©Isopix

Roken mag natuurlijk al lang niet meer aan boord van een vliegtuig, maar er zijn nog steeds asbakken aanwezig. En dat heeft een reden: er wordt vanuit gegaan dat als iemand dan toch zo stom is om te roken aan boord, dat ze dat dan in een wc doen en de sigaret netjes uitmaken in de asbak. Gooit u ‘m namelijk in de wc, dan kan er brand ontstaan.

Nog straffer, de asbakken zijn gebouwd nadat het rookverbod is ingegaan. Het is zelfs verplicht voor elk vliegtuig om een asbak te installeren in de wc. In 2009 werd er zelfs een vliegtuig op non-actief gezet nadat er was vastgesteld dat er geen asbak aanwezig was.

7. Wat zijn die kleine gaatjes in een vliegtuigraam?

©Isopix

Wie goed naar een vliegtuigraam kijkt, ziet een klein gaatje. Dat zit daar om de druk te kunnen controleren. Vliegtuigramen bestaan uit drie lagen en mocht er eentje stuk gaan (de buitenste) dan is de binnenste laag daar voor de veiligheid. Dat gaatje zorgt ervoor dat de middelste laag beschermd wordt en intact blijft tot het moment dat het nodig zou zijn.

Hoe simpel dat gaatje ook lijkt, het zorgt er wel voor dat iedereen in het vliegtuig kan blijven ademen. De luchtdruk is zeer laag wanneer men kilometers boven de wolken vliegt. Dat wordt dus manueel aangepast zodat er toch zuurstof is om in te ademen. Die druk zorgt er wel voor dat het vliegtuig onder een enorme spanning komt te staan. Daarom zorgen die kleine gaatjes ervoor dat die druk ook terug naar buiten kan, en onrechtstreeks het vliegtuig in de lucht houdt.

8. Waarom eten in het vliegtuig zo smerig is

©Isopix

Het is soms niet te doen, het eten dat u in het vliegtuig krijgt. Maar daar kan u de kok van het eten niet echt de schuld van geven. Het komt omdat uw smaak gewoon niet werkt op 10 kilometer hoogte. Onderzoek toont aan dat de droge lucht in de cabine de boosdoener is. Daaruit blijkt overigens ook dat tomatensap ineens een stuk lekkerder wordt. En dat is meteen de verklaring waarom u in een vliegtuig zoveel mensen tomatensap ziet drinken en in het dagelijks leven nooit: hoog in de lucht is dat ineens veel lekkerder.

9. Het uitklapbaar tafeltje is nog smeriger!

© Travelmath

Je zou er bijna automatisch van uitgaan dat de wc de vuilste plek is in een vliegtuig. Het blijkt toch niet waar te zijn. Volgens een studie van Travelmath is het tafeltje dat je kan uitklappen met voorsprong de plek met de meeste bacteriën. Leg dus nooit je eten rechtstreeks op je tafel en kuis het eerst af met een vochtig doekje.

Ter verduidelijking, op het spoelknopje van het toilet worden er acht keer zo weinig bacteriën teruggevonden. De toilet wordt over het algemeen meer gepoetst. Het is dan ook geen verrassing dat deze plek properder is. Toch blijft hygiëne belangrijk en wordt er aangeraden om na elk toiletbezoek je handen te ontsmetten. Zeker in coronatijden is dit een heel belangrijk gegeven!

10. Arrestatie aan boord

©Isopix

Als een passagier zich zodanig misdraagt dat het een gevaar wordt voor de vliegveiligheid, mag het personeel onder strikte voorwaarden iemand arresteren. Natuurlijk doet de piloot dit niet zelf maar hij moet wel goedkeuring geven. Hij beslist of er al dan niet overgegaan wordt tot het arresteren en handboeien van de persoon in kwestie.

Na het landen van het vliegtuig moet de piloot de arrestatie wel zelf uitspreken. Hij/zij moet de gearresteerde wijzen op zijn rechten en plichten voor de deuren van het vliegtuig opengaan. Daarna neemt de politie het over.

11. Geen ongeluksgetal aan boord

Foto door Reddit-gebruiker u/kemopr.

Omdat het nummer 13 over het algemeen geassocieerd wordt met ongeluk, hebben de meeste vliegtuigmaatschappijen deze rij geschrapt. Ben je dus een van de weinigen die het als geluksgetal zien, dan heb je pech. Vroeger bleef deze rij ’toevallig’ leger als de andere rijen. Toen hebben de meeste maatschappijen maar besloten om ze voorgoed te schrappen.

Nummer 13 is trouwens niet de enige die wordt verafschuwd. In China worden soms rijen met het getal 4 in weggelaten, In Brazilië en Italië hebben ze rij 17 geschrapt. Anderzijds hebben we ook de geluksgetallen die vaak als snelste zijn verkocht. Dan hebben we het over rij 7, die over heel de wereld het populairst is. Maar ook nummer 8 in China bijvoorbeeld.

Origineel gepubliceerd op 24/07/19. Bewerkt en geschreven door Dominique Dewitte en Senne Croonen op 14/04/2021.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20