Amerikaanse gezinnen stappen weer vaker in de auto

In de Verenigde Staten werd tijdens de maand december vorig jaar op het wegennet een 11,2 procent grotere afstand afgelegd dan dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee werden ook de tweede opeenvolgende maand niveaus opgetekend die hoger lagen dan de trafieken die werden geregistreerd voor de uitbraak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Transport.

De cijfers tonen volgens de experts aan dat Amerikanen zich weer vaker naar het werk begeven, maar zich ook tijdens hun vrije tijd opnieuw frequenter verplaatsen en meer bestellingen moeten worden afgeleverd.

Besmettingen

Vorig jaar werd op de Amerikaanse wegen door wagens een totale afstand van 3,23 biljoen mijl afgelegd. Dat was 11,2 procent meer dan het jaar voordien, toen het laagste niveau in acht jaar tijd werd geregistreerd nadat de lockdowns tegen de verspreiding van besmettingen met het virus Covid-19 het weggebruik drastisch hadden verminderd.

Vergeleken met drie jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie, lag het weggebruik wel nog altijd 1 procent lager. Het rapport gaf nog aan dat autobestuurders in de Verenigde Staten in december vorig jaar 268,4 miljard mijl hadden afgelegd. Dat was 26,9 miljard mijl meer dan dezelfde periode het jaar voordien.

Het American Energy Information Agency (EIA) zegt dat het gemiddelde verbruik van benzine door het Amerikaanse wegverkeer vorig jaar met 0,7 miljoen vaten per dag is gestegen. Drie jaar geleden was een consumptie van 9,3 miljoen vaten per dag opgetekend. Maar het jaar daarop was dat verbruik met 1,2 miljoen vaten per dag teruggelopen. 

Grotere efficiëntie

Voor dit jaar voorspelt het agentschap een stijging met gemiddeld 0,3 miljoen vaten per dag. Dat wordt volgend jaar gevolgd door nog eens een toename met minder dan 0,1 miljoen vaten per dag.

In beide jaren zullen er volgens het rapport grotere afstanden worden afgelegd dan voor de uitbraak van de coronacrisis werd geregistreerd, maar dat zou worden gecompenseerd door een toenemende energie-efficiëntie van het Amerikaanse wagenpark. Het totale verbruik zal volgens het agentschap niet boven het niveau van drie jaar geleden uitstijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Transport zegt zich vooral zorgen te maken over de dramatische stijging van het aantal verkeersdoden de voorbije twee jaar. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar vielen er op de Amerikaanse wegen 31.720 doden. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien.

Dat was ook het hoogste aantal doden op Amerikaanse wegen in een periode van anderhalf decennium. De toename van het aantal Amerikaanse verkeersdoden de voorbije twee jaar wordt toegeschreven aan een onveilig rijgedrag – zoals overdreven snelheid of het rijden onder invloed van drugs of alcohol – dat bij een groter aantal bestuurders zou zijn opgetekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20