Amerikaanse beurzen dalen in afwachting van mededeling centrale bank

Later op de dag, om 20 uur Belgische tijd, komt de Amerikaanse centrale bank Fed met nieuws over eventuele nieuwe stimulusmaatregelen. Beleggers hebben er weinig vertrouwen in en sturen de beurzen lager.

De Dow Jones gaat 1,2 procent onderuit, de brede S&P500 houdt het bij een verlies van 0,6 procent. De techbeurs Nasdaq stijgt als enige licht met 0,3 procent en tikt dus opnieuw een record aan.

De Nasdaq wordt vooral vooruitgeholpen door Big Tech. Amazon en Apple stijgen allebei rond de 2 procent. De automaker Tesla doet er 6 procent bij nu de fabriek in Californië weer up and running is. Dat leidde wel tot meer coronabesmettingen bij de werknemers. De koffieketen Starbucks gaat 4,4 procent onderuit nadat ze waarschuwde voor haar kwartaalresultaten.

Economische voorspellingen

Beleggers kijken uit naar de persconferentie van de Fed. Waarnemers verwachten dat de centrale bank de rente, die historisch laag staat op 0 procent, onveranderd zal houden, maar de markten hopen vooral te weten te komen hoe lang dat nog het geval zal zijn.

Het is de eerste keer dit jaar dat de Fed voorspellingen zal doen over de staat van de economie. In maart besliste de bank geen vooruitzichten te geven omdat het door de coronacrisis onmogelijk te voorspellen was wat er zou gebeuren.

Alles zal daar dus van afhangen. Dinsdag was een slechte dag voor toeristische aandelen, met verliezen tot 20 procent, na een stevige rally de voorbije weken. Als de Fed met slechte vooruitzichten komt, zouden die nog wel eens sterker kunnen dalen. Woensdag gaat onder meer de vliegtuigbouwer Boeing al 8 procent onderuit.

De centrale bank kondigde maandag al aan dat ze haar kredietprogramma opstart en enkele aanpassingen doorvoert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20