Amerikaanse centrale bank laat kleine bedrijven meer en langer lenen

De Amerikaanse centrale bank Fed start deze week met zijn kredietprogramma voor kmo’s en maakt meteen een wijziging aan de voorwaarden. De ondergrens wordt verlaagd, de bovengrens wordt verhoogd en de termijn wordt verlengd.

Het minimumbedrag dat kan geleend worden is nu 250.000 dollar (221.000 euro), de helft van het vorige bedrag, en het maximumbedrag wordt afhankelijk van het bedrijf opgetrokken naar 300 miljoen dollar. Dat is maar liefst 100 miljoen dollar meer dan onder de vorige voorwaarden.

Ook de afbetalingstermijn wordt verlengd van vier naar vijf jaar en bedrijven moeten pas beginnen afbetalen na twee jaar. Eerder was dat na één jaar. Er zal ook een jaar lang geen intrest moeten betaald worden.

Economisch herstel

‘Het is belangrijk om kmo’s te ondersteunen, zodat ze klaar zijn om te heropenen en opnieuw mensen aan te nemen. Dat zal een breed economisch herstel op gang trekken’, zei voorzitter Jerome Powell in een mededeling maandag. ‘De veranderingen zullen het programma verbeteren.’

Het plan, dat volgens Powell over ‘enkele dagen’ opstart, is onderdeel van een set maatregelen die de Fed al nam om de economie weer op zijn poten te krijgen na de coronacrisis.

Eerder besliste ze onder meer al om de beleidsrente op 0 procent te zetten. Dat betekent dat banken niet moeten betalen om hun geld te parkeren bij de centrale bank.

Meer