Amerikaanse beurs kent sterkste daling sinds 1987

De Dow Jones eindigde donderdag 10 procent lager op 21.200 punten. Dat is zijn slechtste dag sinds de wereldwijde marktencrash van 1987, bijgenaamd Black Monday. Toen daalde de index 22 procent in één dag.

De sterindex S&P500 eindigde de dag 9,5 procent lager, ook zijn slechtste dag sinds 1987. De S&P500 staat nu net als de Dow Jones 20 procent lager dan zijn meest recente hoogtepunt en komt daarmee in een berenmarkt terecht. De Nasdaq sloot met 9,4 procent verlies.

Alle beurzen kenden wel een korte heropleving toen de Amerikaanse centrale bank Fed aankondigde dat ze meer geld in het systeem pompt, maar die was van korte duur. Enkele uren later stonden ze weer op hun oude niveau.

Cruises

Beleggers hebben schrik van het coronavirus covid-19 en kunnen de gevolgen niet inschatten. Daarom nemen ze het zekere voor het onzekere en verkopen ze alles. Er kon niets ontsnappen aan de verkoopgolf van donderdag.

De cruisebedrijven waren er het slechtst aan toe. Velen beslisten om hun activiteiten voor lange tijd stop te zetten en werden daarvoor afgestraft door de markten. Royal Caribbean eindigde 27,5 procent lager, terwijl Carnival en Norwegian Cruise Lines respectievelijk 18,5 en 25,5 procent onderuit gingen. Ook alle luchtvaartmaatschappijen verloren gemiddeld 9 procent.

Voor de Dow Jones woensdag de berenmarkt betrad, zat hij 11 jaar aan een stuk in een stijgende lijn.

Goud, in principe een veilige haven, daalde donderdag 4,3 procent tot 1.571 dollar per ounce.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20