Amerikaanse aandelen op laagste niveau in twee weken

De aandelen op Wall Street kenden maandag, op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, kenden een sterke terugval na de recordniveaus die eind vorig jaar waren genoteerd. Autobouwer Tesla was echter opnieuw aan de winnende hand.

Beleggers legden een grotere voorzichtigheid aan de dag door de aanhoudende onzekerheid rond de aanstaande verkiezingen in Georgia. Daarnaast was er ook de aanhoudende toename van het aantal besmettingen met het coronavirus.

Daarnaast was er ook de achteruitgang met meer dan 4 procent bij vliegtuigbouwer Boeing, die volgens een aantal analisten door de problemen met 737 Max financieel onder druk zou kunnen blijven staan.

Virus

De indexen vielen van hun recordhoogtes terug tot het laagste niveau in twee weken. De S&P 500 daalde met 1,5 procent tot 3.700,65 punten. De Dow Jones ging met 1,3 procent achteruit tot 30.223,89 punten, terwijl de Nasdaq 1,5 procent lager sloot op 12.698,45 punten. Analisten wijzen daarbij op een combinatie van een aantal factoren.

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten al meer dan 350.000 mensen aan de besmetting met het coronavirus gestorven. De onrust van de beleggers zouden bovendien zijn aangewakkerd door een nieuwe variant van het virus dat zich over de wereld verspreidt. Ook de onzekerheid over de uiteindelijke verkiezing van de senatoren voor de staat Georgia zou zich nog altijd laten voelen.

‘De beleggers blijken een rustpauze te nemen, terwijl ze zich voorbereiden op de nieuwe elementen die zich in dit nieuwe jaar aandienen,’ aldus de analisten.

Nagenoeg alle sectoren in de S&P 500 kenden een achteruitgang. De zwaarste terugval werd opgetekend in de immobiliën, de nutsbedrijven en de industrie. Sommige investeerders stelden zich ook vragen over het tempo van de economische groei in de Verenigde Staten, dat door de nieuwe restricties tegen de bestrijding van het coronavirus zou worden afgeremd.

Tesla

Goed nieuws viel er te melden bij autobouwer Tesla, die over het voorbije jaar uitstekende productiecijfers had laten optekenen. Het aandeel van de autobouwer won 3 procent aan waarde.

Ook het Britse gamebedrijf Entain steeg met 29 procent in waarde na een overnamebod van MGM Resorts voor een bedrag van ruim 8 miljard pond. Entain wees het bod echter van de hand. MGM Resorts viel met bijna 6 procent terug.

Daarentegen moest Alibaba 2,0 procent aan waarde inleveren. Er rijzen immers steeds meer vragen over het lot van Jack Ma, topman van Alibaba, waarover al twee maanden geen nieuws meer is. Ma had eerder kritiek op het beleid van de Chinese overheid laten horen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20