De Amerikaanse ambassadeur is gisteren uit Kaboel vertrokken met de laatste vlucht van een C-17-transportvliegtuig. “Elk lid van de Amerikaanse strijdkrachten is Afghanistan uit, dat kan ik met absolute zekerheid zeggen”, zei generaal Kenneth F. McKenzie, hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando, tijdens een persbriefing van het Pentagon.
De Amerikaanse ambassadeur in Kaboel is vertrokken met de laatste vlucht van een Amerikaans C-17-transportvliegtuig. De taliban hebben het vertrek gevierd met vuurwerk en een symbolische wandeling over de landingsbaan.
De taliban vonden voor miljarden dollars aan materieel op de luchthaven van Kaboel, waaronder tientallen militaire voertuigen en vliegtuigen. De Amerikaanse strijdkrachten hebben het achtergelaten militair materieel echter onbruikbaar gemaakt.
Amerikanen in Afghanistan
Ondanks verzekeringen van het tegendeel door president Biden en andere topambtenaren van zijn regering, werden Amerikanen en Afghaanse bondgenoten achtergelaten. De Verenigde Staten (VS) hebben zich gehouden aan de strikte deadline van de taliban. Op 31 augustus moest het Amerikaans leger weg.
Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat de VS zich blijven inzetten voor de Amerikanen die nog in het land zijn en voor de kwetsbare Afghanen. Hoeveel Amerikanen er nog in Afghanistan zijn, is niet duidelijk. Volgens Blinken zouden het er “minder dan 200, waarschijnlijk dichter bij de 100” zijn. De in Afghanistan gestationeerde diplomaten zullen voortaan vanuit Doha en Qatar opereren.
“De militaire vluchten van de VS zijn beëindigd en onze troepen hebben Afghanistan verlaten. Een nieuw hoofdstuk van Amerika’s betrokkenheid bij Afghanistan is begonnen. Een hoofdstuk waarin wij met onze diplomatie het voortouw zullen nemen”, aldus Blinken.
IS-K
De terugtrekking kwam bijna twintig jaar nadat het Amerikaanse leger voor het eerst Afghanistan binnentrok na de terroristische aanslagen op 11 september 2001.
Afgelopen donderdag was de dodelijkste dag voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan in meer dan tien jaar. Dertien Amerikaanse militairen en tientallen Afghaanse burgers kwamen om bij een zelfmoordaanslag op de luchthaven. Een aan IS gelieerde organisatie IS-K eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De VS lanceerde prompt als vergelding luchtaanvallen op IS-K doelwitten.
De VS hebben sinds eind juli meer dan 122.000 mensen uit Afghanistan overgebracht, waaronder 5.400 Amerikaanse burgers, vertelde legermajoor-generaal Hank Taylor aan verslaggevers tijdens de briefing van het Pentagon.
België evacueerde zo’n 1.400 mensen sinds de machtsgreep van de taliban.
Lees ook:
- Kaboel: wat gebeurt er na 31 augustus?
- Biden in het nauw: kritiek zwelt aan na VS-doden in Kaboel, president moet samenwerken met taliban
(bzg)