Kaboel: wat gebeurt er na 31 augustus?

De Amerikanen verlaten op 31 augustus Afghanistan. Maar heel wat landen hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin zij verzekeren dat de evacuaties zullen doorgaan. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overwegen zelfs een “safe zone” in te stellen in Kaboel. De besprekingen met de Taliban worden voortgezet en zij schijnen zich te schikken.

Op de luchthaven, die door Amerikaanse troepen is overgenomen om de evacuaties te beschermen, kan de situatie met het uur veranderen. Zij voeren nog evacuaties uit tot de deadline van 31 augustus. Biden heeft intussen beloofd om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de groepen die vorige week de aanslagen hebben uitgevoerd, waarbij 13 Amerikaanse soldaten en mogelijk 170 Afghanen om het leven kwamen. Verdere aanvallen blijven mogelijk.

Onderhandelen met de taliban

Maar de evacuaties zullen niet eindigen met de terugtrekking van de Amerikanen: vele van de betrokken landen hebben verklaard dat zij onderhandelen met de Taliban, die een diplomatieke vertegenwoordiging hebben geopend in Doha, de hoofdstad van Qatar. De VS zelf hebben gezegd dat de nieuwe leiders van Afghanistan zullen zorgen voor het vertrek van alle Amerikaanse onderdanen die zich nog in het land bevinden. “We gaan ervoor zorgen dat we een mechanisme hebben om hen het land uit te krijgen, de Taliban hebben toezeggingen gedaan in dat opzicht,” zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Joe Biden.

Na het vertrek van de Amerikanen willen de Europese naties het overnemen om ervoor te zorgen dat het vertrek van de Afghaanse bannelingen nog mogelijk is. De Franse president Emmanuel Macron heeft aangegeven dat hij in Kabul een “veilige zone” wil instellen voor humanitaire actie. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen daartoe een ontwerpresolutie aan de VN-Veiligheidsraad voorleggen. “Wij zullen met onze partners, via onderhandelingen met de Taliban, die nu noodzakelijk zijn, de oplossingen uitwerken om hen in staat te stellen Kaboel en Afghanistan te verlaten en beschermd te worden,” zegt de Franse president.

Verklaringen en onderhandelingen

Volgens Le Monde zeggen ongeveer 100 landen van de Taliban garanties te hebben gekregen dat zij alle buitenlanders en Afghaanse onderdanen met een vergunning om zich elders te vestigen, zullen laten vertrekken, zelfs na de voor dinsdag geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

“Wij zijn allen vastbesloten ervoor te zorgen dat onze burgers, staatsburgers of ingezetenen, werknemers, Afghanen die met ons hebben samengewerkt, en zij die gevaar lopen, vrij kunnen blijven reizen naar bestemmingen buiten Afghanistan”, aldus de landen in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20