Amerikaans farmabedrijf heeft doe-het-zelf-sneltest voor Covid-19. Kostprijs 5 dollar en resultaat na 15 minuten

Het Amerikaanse farmabedijf Abbott Laboratories heeft een goedkeuring gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor een Covid-19 test waarbij geen laboratorium meer aan te pas komt.

Tegen begin oktober wil Abbott 50 miljoen van die testkits in de winkels hebben. Ze zullen in de VS tegen 5 dollar (4,2 euro) worden verkocht.

De test – de BinaxNOW COVID-19 Ag Card – heeft het formaat van een kredietkaart en vereist geen andere apparatuur. Het gaat volgens Abbott Industries om een neustest, maar wel een die minder invasief is dan wat vandaag bestaat.

De technologie die achter de test zit is gelijkaardig aan degene die in zwangerschapstests zit. De resultaten van de test zijn na 15 minuten bekend. 

97 tot 98 procent accuraat

Volgens Abbott zijn de tests tussen de 97 en 98 procent accuraat bij mensen die in de eerste zeven dagen nadat ze symptomen vertoonden werden getest.

Abbott heeft ook een app ontwikkeld die mensen die negatief hebben getest toelaat dat aan te tonen wanneer dat vereist wordt. De app dient dan als een tijdelijk digitaal gezondheidspaspoort. De app hernieuwt het resultaat telkens de persoon de test ondergaat.

BinaxNOW COVID-19 Ag Card zou kunnen ingezet worden om mensen te testen bij grote evenementen, scholen en fabrieken.

De test wordt een game-changer. Miljoenen mensen zullen zich thuis kunnen testen en niet langer dagen moeten wachten op een resultaat.

Plan B

Carl Bergstrom, bioloog aan de University of Washington, pleitte recent nog voor zo’n eenvoudige test als onderdeel van een stevig backup-plan, mocht een vaccin zich niet of onvoldoende betrouwbaar manifesteren.

Volgens de wetenschapper moest massaal worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie en infrastructuur die testen mogelijk en makkelijk maakt. Hij gaf daarbij het voorbeeld van een zwangerschapstest. Er moet met andere woorden een goedkope en gebruiksvriendelijke coronatest komen die mensen dagelijks thuis zelf kunnen doen.

Speekseltest

Abbott Industries lijkt daar nu in geslaagd. Eerder deze maand keurde de FDA ook de versnelde ingebruikname goed van een goedkope speekseltest die Covid-19 opspoort. Resultaten daarvan zijn binnen de drie uur beschikbaar.

SalivaDirect is ontwikkeld door onderzoekers van de Yale School of Public Health en laat toe speekselstalen te verzamelen in een steriele container. Ook deze test is veel minder indringend dan de huidige test waarbij een wattenstaafje tot diep in het neus wordt gebracht om zoveel mogelijk cellen los te schrapen langs de binnenkant van het neusgat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20