Amerikaans koppel verkocht nucleaire geheimen voor cryptomunten

Een nucleair ingenieur in dienst van de Amerikaanse marine en zijn echtgenote worden ervan verdacht geheimen over kernonderzeeërs te hebben doorverkocht. De man meende geheime informatie van de Amerikaanse marine te venten aan een buitenlandse overheid, maar hij bleek in contact te staan met een undercoveragent van de FBI. Het echtpaar heeft ongeveer 100.000 dollar in privacycryptomunt Monero (XMR) ontvangen voorafgaand aan hun arrestatie.

Waarom is dit belangrijk?

Het gebruik van crypto als betaling in een zaak met implicaties voor de nationale veiligheid is koren op de molen van al wie pleit voor het aan banden leggen van de crypto-industrie. Zo beweren veel Amerikaanse regelgevers en congresleden al dat crypto overwegend illegale activiteiten faciliteert.

Volgens een strafklacht die vrijdag werd ingediend door het Federal Bureau of Investigation (FBI), waren Jonathan (42) en Diana Tobbe (45), beiden uit de staat Maryland, betrokken bij “een samenzwering om data met betrekking tot het ontwerp van Amerikaanse nucleaire onderzeeërs te verkopen aan een buitenlandse natie”. Tobbe werkte als ingenieur bij de Amerikaanse marine mee aan nucleaire onderzeeërs.

Het echtpaar werd afgelopen weekend gearresteerd in de Amerikaanse staat West Virginia.

Ze zouden tussen 8 juni en 9 oktober 2021 bij drie gelegenheden geprobeerd hebben vertrouwelijke gegevens te verkopen, aldus de aanklacht.

Gegevens in een broodje pindakaas

Begin vorig jaar stuurde hij “een pakketje naar een buitenlandse regering”, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het pakket bevatte informatie over atoomonderzeeërs. Tegen betaling zou er meer informatie volgen, schrijft RTL.

De FBI onderschepte het pakket en een undercoveragent hield via versleutelde berichten contact met Tobbe. Het Amerikaanse koppel maakte een deal om in ruil voor 100.000 dollar in Monero meer geheime informatie te delen.

In totaal gebeurden op drie afzonderlijke gelegenheden dode postbus-uitwisselingen. De FBI onderschepte de gecodeerde gegevens op SD-kaarten verborgen in een half broodje pindakaas, en in een pakje kauwgom. Bij de laatste dead drop-ontmoeting werd het koppel gearresteerd.

De twee zullen dinsdag voor de federale rechtbank in Martinsburg, West Virginia verschijnen.

Monero

Dat het koppel alleen in Monero wou betaald worden, is niet vreemd. De munt heeft enkele belangrijke, bijna unieke kenmerken. Een van die kenmerken, en meteen ook de belangrijkste eigenschap van Monero, is de anonimiteit van XMR. Of zoals Monero het zelf zegt: “You are your own bank“. Daarmee verwijzen de ontwikkelaars ook meteen naar het feit dat de cryptocurrency volledig gedecentraliseerd is.

De cryptomunt geeft zijn gebruikers volledige en waterdichte privacy. Alle transacties die gedaan worden met Monero zijn compleet onherleidbaar. Andere cryptomunten die streven naar volledige anonimiteit zijn veel kleiner en hebben volgens de meeste kenners een minder goed systeem dan Monero.

Lees ook: Australië gaat kernonderzeeërs bouwen met VS en VK en schrapt Franse miljardenbestelling: Parijs reageert woedend

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20