Key takeaways
- Het Amazonebekken beleeft de ergste droogte ooit.
- De Solimoesrivier in Tabatinga, Brazilië heeft het laagste niveau ooit bereikt en een zijtak van de rivier in Tefé is helemaal verdwenen.
- De klimaatverandering wordt sterker gevoeld dan verwacht en heeft verwoestende gevolgen in heel Brazilië en Zuid-Amerika.
In het Amazonebekken heerst de ergste droogte ooit, waardoor het rivierpeil historisch laag is. Deze ernstige droogte heeft ertoe geleid dat sommige voorheen bevaarbare waterwegen volledig zijn opgedroogd.
In Tabatinga, Brazilië, aan de grens met Colombia, heeft de Solimoesrivier, een belangrijke zijrivier van de Amazone, het laagste niveau ooit bereikt. Stroomafwaarts, in Tefé, is een zijtak van de Solimoes helemaal verdwenen en zijn er alleen hopen zand achtergebleven waar ooit water stroomde. Dit werd met eigen ogen gezien door persagentschap Reuters die zondag over het gebied vloog.
Milieugevolgen
Het Tefé-meer, een cruciaal leefgebied voor roze rivierdolfijnen, is ook volledig opgedroogd. De droogte van vorig jaar resulteerde in de dood van meer dan 200 dolfijnen in dit meer, wat de nijpende situatie voor deze bedreigde dieren benadrukt.
“We gaan een extreem kritiek jaar tegemoet,” verklaarde Romulo Batista, een woordvoerder van Greenpeace, die de ernst van de huidige droogte benadrukte. Hij wees erop dat verschillende maanden dit jaar eerdere records van vorig jaar hebben verbroken. Deze aanhoudende droogte heeft verwoestende gevolgen in heel Brazilië en Zuid-Amerika, veroorzaakt wijdverspreide bosbranden, droogt de vegetatie uit en hult steden in rook.
Klimaatveranderingsgevolgen
Batista benadrukte dat klimaatverandering geen dreiging is die ver weg is, maar een realiteit die zich nu voordoet en krachtiger is dan verwacht. De Solimoesrivier in Tabatinga staat momenteel 4,25 meter onder het gemiddelde niveau voor de eerste helft van september. In Tefé staat de rivier 2,92 meter onder het gemiddelde van vorig jaar. De verwachting is dat het peil nog verder zal dalen en mogelijk het laagste niveau ooit zal bereiken.
In Manaus, waar de Solimões en Rio Negro samen de Amazone vormen, zakt de Rio Negro bijna tot een historisch dieptepunt, vergelijkbaar met vorig jaar. Inheems leider Kambeba zegt dat de droogte vorig jaar rond deze tijd al hevig was, maar dat het dit jaar nog veel erger is.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!