Eerste acties: Lula wijzigt wapenwet Brazilië en bestrijdt illegale ontbossing Amazone

De nieuwe president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, zegt af te rekenen met de erfenis van zijn voorganger Jair Bolsonaro, door de wapenwet aan te scherpen en de verwoesting van het Amazonewoud te beëindigen.

Waarom is dit belangrijk?

De regeringsplannen van Lula staan in schril contrast met die van de extreemrechtse voormalige president Jair Bolsonaro, wiens vier jaar als president werden gekenmerkt door minder milieubescherming in het Amazonewoud en een flinke toename in het aantal geregistreerde wapenbezitters.

Het nieuwe wapenbeleid: Na zijn inauguratie afgelopen zondag herriep de nieuwe president een decreet dat het voor Brazilianen makkelijker maakte om wapens te kopen.

  • Ook heeft Lula de afgifte van nieuwe wapenvergunningen opgeschort, moeten alle wapenbezitters verplicht hun wapenvergunning binnen 60 dagen opnieuw laten beoordelen en wordt er een limiet van drie wapens per huishouden in de federale wet opgenomen.
  • Het aantal geregistreerde wapenbezitters in Brazilië is sinds Bolsonaro in 2019 begon met het versoepelen van de wapenwetgeving verzesvoudigd, tot ongeveer 670.000 individuen. Momenteel kent het land het hoogste aantal doden door vuurwapens ter wereld, meer nog dan de VS.

Milieubescherming: Ook herstelde Lula de autoriteit van het overheidsbureau voor milieubescherming Ibama, die eerder door Bolsonaro was afgezwakt , om de illegale ontbossing in het land te bestrijden.

  • “Er is geen klimaatzekerheid voor de wereld zonder een beschermd Amazonegebied”, zei hij op de klimaatconferentie COP27 in november. Hij voegde eraan toe dat Brazilië “alles zal doen wat nodig is om de ontbossing en aantasting van onze biomen tot nul te reduceren”.
  • Lula beweerde dat de “milieucriminaliteit” onder de vorige regering op een “schrikbarende manier” was toegenomen, en zei dat hij de organen voor het bestraffen van illegale activiteiten, waaronder goudwinning, houtkap en landbouw, gaat versterken. 
  • Hij kondigde ook aan dat Brazilië een ministerie voor Inheemse Bevolking gaat oprichten, “zodat degenen die het meest door deze problemen worden getroffen een eigen stem gaan hebben”. 

De achtergrond: De ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud heeft dit jaar een nieuw negatief record bereikt: in de periode van januari 2022 tot juli datzelfde jaar, is een gebied dat vijf keer zo groot is als New York vernietigd. 

  • Dat blijkt uit satellietbeelden gemaakt door het Braziliaanse ruimte-instituut INPE.
  • Milieuorganisaties wereldwijd hebben gewaarschuwd dat de ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied bijna een ‘point of no return’ heeft bereikt, iets wat onder oud-president Jair Bolsonaro – die met de staart tussen de benen het Zuid-Amerikaanse land is ontvlucht – is verergerd.
  • Die heeft de afgelopen jaren aangedrongen op meer mijnbouw- en industriële ontwikkelingsprojecten in het woud, omdat die de economie van het land verder zouden stimuleren.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20