Amazon opnieuw grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie

Het Amerikaanse technologiebedrijf Amazon heeft de lancering van 37 projecten met hernieuwbare energie aangekondigd. De initiatieven, die op locaties over de hele wereld zijn gepland, moeten het bedrijf helpen om tegen midden dit decennium zijn activiteiten voor 100 procent met hernieuwbare energie te ondersteunen.

Daarmee zou Amazon de overstap naar duurzame energievoorziening vijf jaar eerder moeten kunnen realiseren dan oorspronkelijk was voorzien.

Wereldwijd

De nieuwe projecten verhogen de capaciteit van de portfolio hernieuwbare energie bij Amazon met bijna 30 procent van 12,2 gigawatt naar 15,7 gigawatt. In totaal heeft het bedrijf nu 310 projecten voor duurzame energie in negentien landen. De extra 3,5 gigawatt waarin wordt geïnvesteerd, bevestigt de leidende positie van Amazon als de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie.

De onderneming zet hiermee naar eigen zeggen zijn inspanningen verder om te voldoen aan The Climate Pledge, een engagement om tegen het einde van het volgende decennium uitstootneutraal te worden. Dat is tien jaar eerder dan in de Klimaatakkoorden van Parijs was voorzien.

“Ook de voorbije twee jaar was Amazon al de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie”, benadrukte Andy Jassy, chief executive van het bedrijf, bij de aankondiging van de nieuwe projecten. “Die inspanningen zullen ook niet worden afgebouwd.”

De nieuwe projecten bevinden zich in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Australië, Canada, India, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten en hebben een bijzonder uiteenlopend karakter. Het pakket omvat drie windparken, zesentwintig zonnecentrales en acht installaties voor zonnepanelen op de daken van gebouwen.

Wanneer alle nieuwe projecten operationeel zullen zijn, zal Amazon in staat zijn om jaarlijks 42.000 gigawattuur hernieuwbare energie te produceren. Dat volume zou voldoende moeten zijn om jaarlijks 3,9 miljoen woningen in de Verenigde Staten van elektriciteit te voorzien.

Opslag

De uitstootvrije energie die door deze projecten wordt gegenereerd, zal bovendien helpen om jaarlijks de emissie van 17,3 miljoen ton koolstofdioxide te vermijden. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van meer dan 3,7 miljoen personenwagens.

Amazon wijst er verder op in de opslag van energie te zullen blijven investeren. Die systemen kunnen worden gekoppeld aan de zonnecentrales van het bedrijf.

Energie die door de centrales wordt opgewekt en niet onmiddellijk kan worden gebruikt, kan door de opslag worden bewaard en ingezet voor een consumptie wanneer er geen zonnekracht – onder meer tijdens de avonduren – beschikbaar is of tijdens periodes met een grote vraag.

In Arizona wordt een opslagcapaciteit van 150 megawatt uitgebouwd, samen met een nieuw volume van 75 megawatt in Californië. Hierdoor zal de totale opslagcapaciteit van het bedrijf van 220 megawatt tot 445 megawatt worden opgevoerd.

In het kader van the Climate Pledge Fund heeft Amazon nog eens een investering van 2 miljard dollar voorzien om uitstootarme diensten en oplossingen te ontwikkelen.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.