Wood Mackenzie: “Wereld plant aanzienlijke investeringen in opslag van energie”

De wereld zal dit decennium aanzienlijke investeren in de opslag van energie voorzien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood Mackenzie. De studie merkt op dat dit jaar een capaciteit van ongeveer 28 gigawattuur zal worden bereikt. Dat betekent nagenoeg een verdrievoudiging tegenover vorig jaar.

Er wordt echter opgemerkt dat de jaarlijkse vraag naar de opslag van energie tegen eind dit decennium met bijna 1 terawattuur zal zijn opgelopen. De Verenigde Staten en China zouden samen meer dan 70 procent van die behoefte vertegenwoordigen.

Sleutelrol

“Alleen al China kondigde in juli aan om tegen midden dit decennium 30 gigawattuur aan opslagcapaciteit te zullen installeren om de ecologische voetafdruk van zijn energiesector te verminderen”, betoogt Wood Mackenzie.

“In de Verenigde Staten en Canada zal dit jaar een capaciteit van 15 gigawattuur worden geïnstalleerd, tegenover amper 4 gigawattuur vorig jaar. Tegen eind dit decennium zal er echter sprake zijn van bijna 400 gigawattuur.”

Het rapport weerspiegelt de sleutelrol die opslag vertegenwoordigt in de overgang van het wereldwijde elektriciteitsnet naar een duurzame productie.

“Opslag kan de wisselende productie van windenergie en zonnekracht opvangen en ervoor zorgen dat er elektriciteit beschikbaar is op het ogenblik dat de markt nood aan leveringen heeft”, benadrukt Wood Mackenzie. 

Hoewel de coronapandemie de markt heeft verstoord, kan volgens Wood Mackenzie een verdere vraag naar de opslag van energie worden verwacht. “Dat is het gevolg van de inspanningen die wereldwijd worden gedaan om een economisch herstel te realiseren”, luidt het.

“Bovendien wordt verwacht dat hernieuwbare bronnen hun aandeel op de energiemarkt verder zullen uitbreiden. Operatoren zullen dan ook inspanningen doen om de opslag van energie te stimuleren, zodat ze de prestaties van hun duurzame energieprojecten zouden kunnen optimaliseren.”

Consumenten

Producenten en verdelers van energie zullen volgens het rapport tegen eind dit decennium ongeveer 700 gigawattuur opslagcapaciteit ter beschikking hebben. Daarmee zullen zij 70 procent van het wereldwijde aanbod vertegenwoordigen.

“Maar ook consumenten zullen eind dit decennium 57 gigawattuur aan capaciteit hebben geïnstalleerd”, benadrukt Wood Mackenzie. Onder meer bij bedrijven en andere organisaties wordt een toenemende interesse in de opslag van energie verwacht. Maar ook op de residentiële markt zal volgens de onderzoekers belangstelling groeien.

“De consumenten zullen daarbij kunnen profiteren van aanhoudende kostendalingen, maar anderzijds moet ook worden gewezen naar een toenemende interesse voor duurzame energietoepassingen. Bovendien zal steeds vaker gebruik worden gemaakt van een combinatie van zonnekracht en elektrische voertuigen.”

(lb)

Meer