Alweer een verandering van de regels: tabakswinkels mogen dan toch openblijven

Winkels die alleen rookwaren verkopen blijken dan toch essentieel te zijn. Ze mogen opnieuw openen om de ‘oneerlijke concurrentie’ van krantenwinkels en supermarkten teniet te doen.

Uitbaters van tabakswinkels waren verbolgen toen bleek dat zij moesten sluiten, maar dat krantenwinkels, die ook rookwaren verkopen, mochten openblijven. Normaal is de regel dat winkels die openblijven niets mogen verkopen dat verplicht gesloten winkels verkochten, maar voor sigaretten werd een uitzondering gemaakt omdat anders ‘het psychisch welzijn van rokers in gevaar kwam’.

Een tabakswinkel uit Baarle-Hertog in de Antwerpse Kempen kon daar niet mee lachen en stapte met zijn klacht naar Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V). Die kaartte de zaak aan bij de federale regering en kon een akkoord bereiken.

Geen vuurwerk

Tabakswinkels mogen openblijven, maar mogen alleen producten voor rokers verkopen. Vuurwerk en gadgets moeten ze afschermen. ‘Maar er zijn voor alle duidelijkheid niet zoveel van dat soort winkels meer. Ze bestaan nog maar op een paar plaatsen’, zegt Berx in De Standaard.

De regel geldt in heel het land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20