Als je Bitcoin koopt op Binance, Kraken of Coinbase, is deze Belgische fintechfirma nooit veraf

Het is niet vanzelfsprekend om de cryptomunt die je interessant vindt en wilt kopen, direct te vinden. Zelfs niet op de onvermijdelijke crypto exchanges, of cryptohandelplatformen. Achter de schermen van Binance en andere grote namen in de industrie verzetten de algoritmen van Keyrock, een Brusselse start-up, bergen werk.

De financiële wereld wordt algemeen gestigmatiseerd om zijn excessen en daarbinnen trekt het Bitcoin-ecosysteem onnoemelijk veel aanvallen aan. Dat een Belgische start-up zich specialiseert in algoritmische handel in cryptomunten, klinkt dus als ondernemersmasochisme.

Dit is echter niet het geval, zoals bleek uit de toespraak van Kevin de Patoul op de “Brussels Blockchain Conference” (lees de beschrijving van het evenement hieronder, red.). De mede-oprichter en CEO van Keyrock deed zijn verhaal, dat erg concreet was en zowel inging op de werking van de digitale activamarkt, als de bestaansreden van een start-up als de zijne.

Goede staat van dienst

De jonge Brusselse fintechonderneming werd iets meer dan drie jaar geleden opgericht en gesteund door KBC’s Start It-incubator. Sindsdien is ze sterk gegroeid en stelt ze nu een zestigtal mensen tewerk. Momenteel is zij niet gereglementeerd, maar heeft wel een goede verstandhouding met de autoriteiten in België en Engeland.

De firma Keyrock is werkzaam op meer dan 240 cryptomarkten, waarop ze 24 uur per dag, 7 dagen per week actief is. De onderneming heeft een dertigtal klanten, die ofwel uitwisselingsplatforms, ofwel emittenten van crypto-activa zijn.

Wat zijn digitale oplossingen betreft, beweert Kevin de Patoul “100 procent eigen creaties” aan te bieden. Met andere woorden: alles is zelfgemaakt en is Keyrocks intellectuele eigendom. De start-up heeft al 15 terabytes aan unieke marktgegevens verzameld (het equivalent van 600 Blu Rays) en meer dan 4 miljard handelsorders geopend.

Geen beleggingsfonds

De belangrijkste vraag van het publiek was duidelijk: wat doet Keyrock in de praktijk? De Belgische fintechonderneming gebruikt zijn technologieën om liquiditeit te verschaffen aan cryptomarkten.

“Heel concreet, als je morgen verbinding maakt met een beurs, of het nu Binance, Coinbase, Kraken, etc. is, en je wilt een digitaal activum kopen of verkopen, dan zul je dat tegen een bepaalde prijs willen doen. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat er automatisch iemand anders in de wereld is die, op dat moment, de tegenovergestelde transactie wil doen tegen dezelfde prijs. Enter de liquiditeitsverschaffers,” legde de Keyrock-CEO uit.

Team meeting van Keyrock

Hij voegde eraan toe: “Als je Bitcoins wilt kopen op deze platforms, zal er hoogstwaarschijnlijk een van onze algoritmes bij betrokken zijn. Onze algoritmes zijn altijd actief om het voor traders gemakkelijk te maken een positie in te nemen of te verlaten.”

En hoe zit het met de blockchaintechnologie?

Deze liquiditeitsdienst is marktmakerij. Hij zorgt ervoor dat de financiële machine goed geolied is. Een mechanisme dat trouwens al werkzaam is op de traditionele financiële markten. Daarnaast biedt de start-up ook request for quotation (RFQ) aan, een dienst voor instellingen (makelaars, banken, hedge-funds) die een grote transactie willen uitvoeren op een digitaal activum en die, in plaats van via individuele platformen te gaan, Keyrock aanwenden om een betere prijs te bekomen. Een derde dienst, best execuction genaamd, stelt dezelfde instellingen in staat de grote RFQ-transactie over een bepaalde periode te spreiden, om zo lang mogelijk van de aantrekkelijke prijs te kunnen profiteren.

Bitcoin, Ether, Solana, Polkadot… Al deze digitale activa die Keyrock kanaliseert zijn gebaseerd op blockchains. Deze tokens en cryptocurrencies zullen worden verhandeld op – gecentraliseerde of gedecentraliseerde – uitwisselingsplatforms. De in Brussel gevestigde fintechfirma maakt verbinding met deze platforms om liquiditeitsdiensten aan te bieden. Keyrock zal dus niet systematisch blockchainoplossingen ontwikkelen in zijn eigen producten, maar moet zich aanpassen om met deze cryptobeurzen te communiceren.

Beleidsmakers en ondernemers alliëren rond blockchain

In de overtuiging dat ze “aan de vooravond staan van een revolutie van dezelfde orde als wat we 30 jaar geleden meemaakten met het internet”, hebben Raoul Ullens, een ondernemer die onlangs toetrad tot het Luxemburgse durfkapitaalfonds Noia Capital, dat gewijd is aan crypto, en Christophe De Beukelaer, een ondernemer en lid van het lid van het Brussels parlement, de eerste “Brussels Blockchain Conference” opgestart.

“Wij geloven dat het onze rol is als politici en geëngageerde ondernemers om de leiders bewust te maken van de maatschappelijke veranderingen die op komst zijn. We kunnen niet langer in het duister blijven tasten over deze nieuwe wereld! Het is een beetje alsof je je vastklampt aan de paardenkoets of de kaars als auto’s en gloeilampen verschijnen. De adoptie zal exponentieel zijn,” zijn de twee organisaties het eens.

Lees ook: Vrees voor regulering: kan crypto nu nog verboden worden? (1, 2 en 3)

(bzg)

Meer