Binance wil van cryptoaandelen af: Hoe werken die digitale activa en waarom zijn ze zo controversieel?

Klanten van cryptobeurs Binance hebben nog tot 14 oktober om hun cryptoaandelen te verkopen of ze te verhuizen. De digitale beurstrackers werden al sinds juli niet meer ondersteund op het platform. Ze deden Binance namelijk in verschillende landen bijna de das om.

’s Werelds grootste cryptobeurs Binance zadelt zijn Europese gebruikers op met een deadline om te beslissen over het lot van alle tokenized stocks, ofwel cryptoaandelen. Tot en met 14 oktober kunnen de activa nog verkocht worden op het platform door klanten zelf. Op 15 oktober zal Binance de resterende cryptoaandelen in de portfolio’s van klanten vervolgens zelf dumpen.

Wie zich in de Europese Economische Ruimte of Zwitserland bevindt, kan er ook voor kiezen om zijn cryptoaandelen te migreren naar een portefeuille van CM-Equity AG, een Duits beleggingsfonds voor digitale activa. Britse klanten hebben die keuze niet. Zij zullen voor de deadline hun tokens moeten verkopen op Binance.

Wat zijn cryptoaandelen precies?

Cryptoaandelen zijn in feite munten die de koers van aandelen op de beurs volgen. Deze cryptoachtige aandelen werden ondersteund door partners van Binance, zoals CM-Equity, die fungeerden als beursmakelaar. Wie dus zo’n munt kocht op Binance, kon een fractie van een aandeel op de beurs bezitten. In tegenstelling tot echte aandelen, kregen gebruikers via de munten geen dividend uitgekeerd. Wie de cryptoaandelen aanhield, kreeg ook geen stemrecht binnen het bedrijf, zoals normale aandeelhouders.

De munten waren enkel te koop op de netwerken van zogenoemde swap tokens, zoals Uniswap en Terraswap. Op een bepaald moment werden daar aandelen aangeboden van de grootste techbedrijven ter wereld en zelfs van automaker Tesla. Cryptoaandelen die de koers van Apple volgden, kenden ooit een marktkapitalisatie van wel 34 miljoen euro.

Waarom ze Binance bijna de das omdeden

Binance ondersteunt deze soort digitale activa al niet meer sinds 16 juli en daar heeft de crypto-onderneming een zeer goede reden voor.

Toen Binance de beursmunten lanceerde op 12 april 2021, twee dagen voor de beursgang van cryptomarkt Coinbase, werden er onmiddellijk cryptoachtige aandelen van Tesla, Apple en Microsoft aangemaakt en verkocht. Ook een cryptoaandeel van Coinbase zelf werd enkele dagen later verhandeld. Er werd toen al door analisten verwacht dat de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) problemen zou hebben met deze producten, omdat ze niet gereguleerd zijn en activa op een nationale effectenbeurs voorstellen.

Op 16 juli kondigde Binance dan aan dat ze onmiddellijk zouden stoppen met het ondersteunen van de verkoop van cryptoaandelen. Deze beslissing kwam schijnbaar zonder waarschuwing, maar wie de actualiteit in de cryptowereld destijds volgde, moet opgemerkt hebben dat Binance in verschillende landen in de problemen kwam door de tokens.

Zo werd Binance door de financiële toezichthouder van Hongkong aan de tand gevoeld over de cryptoaandelen. Volgens de Hong Kong’s Securities and Futures Commission werden tokenized stocks door de wet van de speciale administratieve regio feitelijk gezien als normale activa. Binance had helemaal geen licentie om aandelen te verkopen en moest dus dringend een oplossingen vinden.

Hetzelfde liedje in Italië, waar Binance hun werking zelfs volledig moest stopzetten dankzij de cryptoaandelen. Ook Duitse en Britse regelgevers openden een onderzoek naar Binance door de digitale munten die aandelen moeten voorstellen. Binance kiest er nu dus voor om duidelijk komaf te maken met de cryptoaandelen. Het is de volgende stap van de cryptobeurs om zijn compliance met overheden op te voeren.

(am)

Lees meer: De heksenjacht op Binance en waar het zal eindigen

Meer