Coronalert, de Belgische contacttracingapp in de strijd tegen Covid-19, is sinds de lancering op woensdag al meer dan 403.000 keer gedownload. Dat meldt professor en ontwikkelaar Bart Preneel (KU Leuven) aan persagentschap Belga.
Sinds woensdag is de applicatie voor iedereen beschikbaar via iOS of Android. De tool houdt anoniem bij met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest.
De voorbije weken konden zeker 17.000 Belgen de app al proberen. Normaal waren er slechts 10.000 personen uitgekozen. Maar na technische problemen bij Android, werd de applicatie toch al vrijgegeven in de Google Play-store. Zo konden meer mensen de app toch al gebruiken.
Privacy
De app ‘zal alleen effect hebben als voldoende mensen hem installeren en gebruiken’, waarschuwde Karine Moykens, de voorzitter van het het Interfederaal Comité Testing en Tracing bij de lancering. Ze riep daarom iedereen op om de app te downloaden en aan te zetten, en om vrienden en familie aan te sporen hetzelfde te doen.
Coronalert houdt rekening met ieders privacy, verzekerde Moykens. ‘Hij weet niet wie u bent, kent niet de identiteit van de personen met wie u in contact komt. De app wisselt enkel willekeurige codes uit met andere personen die de app gebruiken en dichter in uw buurt komen. En dit gebeurt via bluetooth’, klonk het. De codes worden lokaal op de eigen smartphone bewaard en na veertien dagen automatisch verwijderd.
Vertraging
De lancering van de applicatie had eigenlijk al eerder moeten gebeuren, maar werd uitgesteld omdat de ontwikkelaars nog op een advies van Europa wachtten. Op die manier liep het volledige proces vertraging op. Verschillende Europese landen, zoals Frankrijk en Nederland, hebben al een tijdje een operationele corona-app. De Franse variant werd in mei gelanceerd, de Nederlandse tracingapplicatie volgde in augustus.