Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Corona-app voortaan voor iedereen te downloaden

Logo Business AM
Coronacrisis

29/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Coronalert

Vanaf woensdag kan iedereen de app “Coronalert” downloaden op zijn smartphone.

Premier Sophie Wilmès kondigde dat vorige week al aan op de Nationale Veiligheidsraad en het nieuws wordt bevestigd door het Interfederaal Comité Testing en Tracing. ‘Technisch is alles in orde, de communicatie tussen patiënt en huisdokter moet wel in de gaten gehouden worden’, klinkt het.

Probleem met de code

De app voor contactopsporing is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zal anoniem bijhouden met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een test voorschrijft, kan de gebruiker een code in zijn app genereren zodat dit gelinkt kan worden aan de code van zijn test. Als de test positief is, krijgt de gebruiker dit in zijn app en kan hij een melding sturen naar iedereen die in de buurt is geweest.

De voorbije weken konden zeker 17.000 Belgen de app al proberen. Normaal waren er maar 10.000 personen uitgekozen, maar omdat er oorspronkelijk wat technische problemen waren bij Android, werd de app toch al vrijgegeven in de Google Playstore. Zo konden meer mensen de app toch al gebruiken.

‘Technische problemen zijn er op dit moment niet’, klinkt het bij Carmen De Rudder, woordvoerder van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. ‘Het enige waar nog aan gewerkt moet worden, is de link leggen tussen de coronatest en de app van de patiënt die zo’n test ondergaat. Dat heeft niets te maken met de app zelf, maar wel met het feit dat niet alle artsen de zeventiencijferige code van de app correct aan de test linken. Gebruikers van de app moeten zeker bij een eerste contact met de huisarts doorgeven dat ze de app gebruiken.’

‘Contacttracing niet in gevaar’

Volgens Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, heeft dat probleem geen gevolgen voor de opsporing van coronabesmettingen. ‘Contacttracing komt niet in gevaar, want we blijven dan ook nog steeds potentiële besmette personen gewoon opbellen. Als het fout gaat met de app of als mensen de app niet geïnstalleerd hebben, is dat nog steeds de effectieve manier van contactopsporing.’

De app is vanaf morgen voor iedereen gratis beschikbaar via iOS of Android. Karine Moykens zal ‘Coronalert’ ook voorstellen op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum waar ook de epidemiologische cijfers door Sciensano worden voorgesteld. Vanaf donderdag wordt de app onder meer gepromoot met affiches, flyers en op dynamische borden boven de snelweg.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks