Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische tracingapp start testfase met 10.000 personen

Logo Business AM
Coronacrisis

18/09/2020 | Pieterjan Neirynck | 4 min leestijd

Coronamelder, de Nederlandse app - isopix

De eerste testen met de Coronalert, de Belgische contacttracingapp in de strijd tegen Covid-19, zijn goed verlopen. Vanaf vrijdag zullen 10.000 personen in ons land de applicatie gebruiken, en tegen eind september moet die voor iedereen beschikbaar zijn. Al verloopt de uitrol van de nieuwe testfase wat moeizaam.

Dat laat Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité voor Tesing & Tracing (IFC) vrijdag weten aan persagentschap Belga. Eind juli raakte bekend dat het onbekende Brusselse bedrijf Devside de applicatie zou ontwikkelen, wat heel wat controverse opriep. Het bedrijfje haalde het zelfs van een coalitie van de Duitse IT-gigant SAP, die de Duitse Corona Warn-App ontwikkelde, en Proximus.

Coronalert moet de contact tracing, die nu manueel gebeurt, automatiseren en zorgen dat mensen kunnen bijhouden waar ze wanneer waren. Overheden kunnen zo beter in kaart brengen waar er zich broeihaarden bevinden. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest.

10.000 testpersonen

De lancering van Coronalert had eigenlijk al eerder moeten gebeuren, maar werd uitgesteld omdat de ontwikkelaars nog op een advies van Europa wachtten. Op die manier liep het volledige proces vertraging op. Verschillende Europese landen, zoals Frankrijk en Nederland, hebben al een tijdje een operationele corona-app. De Franse variant werd in mei gelanceerd, de Nederlandse tracingapplicatie volgde in augustus.

‘Negentig personen hebben gedurende twee weken de app via fictieve scenario’s en opdrachten getest. Voordat we de app ter beschikking stellen aan de volledige Belgische bevolking, zullen 10.000 personen de mogelijkheid krijgen om de app in een reële situatie te gebruiken. Op die manier rollen we de app stap voor stap verder uit, willen we eventuele kinderziektes er nog uithalen en kunnen we het gebruik en de werking van Coronalert verbeteren’, verduidelijkt Moykens.

Een en ander blijkt wel wat moeizaam te lopen. Gebruikers met een toestel dat draait op Android, het mobiele besturingssysteem van Google, hebben het moeilijk om de app te downloaden. De ontwikkelaars wijten dat echter aan problemen bij de app store van Android, en niet bij de app zelf. Rond 10 uur hadden toch al 1.185 testpersonen via Android de app kunnen downloaden, bij IOS-gebruikers waren er tot nu toe 1.004 downloads. ‘De problemen bij Android lijken zich dus snel op te lossen’, aldus professor Bart Preneel, een van de ontwikkelaars van de app, bij HLN. ‘Het probleem zal sowieso vandaag van de baan zijn.’

Telefonische tracing blijft

Om in aanmerking te komen bij de testperiode, was het belangrijk dat de 10.000 vrijwillige testgebruikers regelmatig contact hebben met andere personen die ook de applicatie op hun smartphone geïnstalleerd hebben. Daarom is een beroep gedaan op werknemers van onder andere bepaalde overheidsinstellingen, bedrijven en ziekenhuizen.

De voorzitter van het Interfederaal Comité voor Tesing & Tracing (IFC) hamert er wel op dat Coronalert enkel contacten met een hoog risico kan detecteren wanneer alle betrokken personen de applicatie gebruiken. De technologische tool zal dus nooit volledig de telefonische contactopvolging vervangen. Binnenkort wordt de website www.coronalert.be gelanceerd.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks