AI leidt nu al tot revolutie in industriële productie

Er bestaan meer AI-toepassingen dan alleen ChatGPT. De laatste maanden stonden dan misschien in teken van een AI-doorbraak qua informatie- en tekstverwerking, maar terwijl chatbots nog in het beginstadium verkeren van informatie communiceren en verzamelen op het internet, maken AI-technologieën al een echt verschil in een ander veld: productie.

Vandaag heeft AI namelijk niet alleen een impact op kantoorwerk, maar ook op industriële automatisering. Op vier vlakken kunnen fabrikanten over de hele wereld hiervan profiteren door de automatisering van complexe taken te vereenvoudigen, zelfs in ongestructureerde omgevingen.

1. Menselijke waarneming

Mensen kunnen naar ongeordende objecten kijken, zoals onderdelen in een bak, en onmiddellijk begrijpen welke objecten kunnen worden opgepakt zonder andere om te stoten of te verplaatsen. Automatiseringsingenieurs weten dat dit op zijn zachtst gezegd niet altijd het geval is voor robots. Daar brengt AI nu verandering in.

Neem bijvoorbeeld de ‘4D Vision’-technologie van Apera AI, die de status quo uitdaagt door collaboratieve robots (cobots) te voorzien van een “menselijke perceptie”. Die bewering klinkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar maakt op verschillende niveaus snellere en effectievere robotprestaties mogelijk, met name bij afvalverzameltoepassingen.

Met behulp van scanners en camera’s kan ‘4D Vision’ de objecten identificeren die het makkelijkst zijn om op te pakken en de cobot informeren over de snelste en veiligste weg om ze te verwerken. De cobot wordt voorzien van gegevens om de route en plaats in te schatten, zodat die een veilig, botsingsvrij pad volgt om zijn doel te bereiken.

2. Variaties verwerken zonder voorafgaande training of programmering

De gangbare definitie van AI is een technologie die in staat is om zelf te “denken” en beslissingen te nemen zonder voorafgaande instructies. Die voordelen heb je bij bijvoorbeeld de robobrain.vision-kit van Robominds, ontworpen voor de logistieke sector voor kitting, orderverzamelen of depalletiseren.

De meeste automatiseringsoplossingen binnen productie zijn geprogrammeerd om een specifiek object met vaste afmetingen te hanteren. Natuurlijk kunnen deze oplossingen worden geprogrammeerd om nog meer variaties te verwerken, maar ze zijn afhankelijk van mensen die de robot vertellen welke objecten hij moet verwerken en met welk doel.

Door AI en de ingebouwde camera’s kan de robot verschillende producten oppakken, ongeacht hun vorm of grootte. De robot hoeft niets aan te leren, wat dus minder tijd kost vergeleken met (her)programmeren.

3. Onderdelen nauwkeurig verplaatsen

Verder stelt AI industriële robots in staat om producten te verplaatsen van verschillende posities, vormen of bewegingen, bijvoorbeeld bij MIRAI van Micropsi Industries.

In plaats van afhankelijk te zijn van voorgeprogrammeerde specifieke metingen, kan het robotbewegingen in real-time genereren. Dit betekent dat de robot bijvoorbeeld assemblage-, grijp-, schroef- of testtaken kan uitvoeren, zelfs als de positie van machines of objecten af en toe fluctueert.

Zo gebruikt Inbrain AI om variaties en bewegende onderdelen te verwerken. Het verwerkt enorme hoeveelheden 3D-gegevens met een hoge frequentie, identificeert de positie en oriëntatie van een item en past de robotbaan in realtime aan.

4. Elke dag beter

Een ander voordeel van AI in industriële automatisering is dat een robot zichzelf steeds verbetert en ontwikkelt. Hoe meer je robot werkt, hoe meer gegevens hij verzamelt en zo kan het onderliggende algoritme de prestaties van de robot voortdurend aanpassen en optimaliseren. Op die manier wordt de automatiseringsoplossing in je bedrijf met de dag beter, zonder dat je tijd en geld hoeft te spenderen aan updates of upgrades.

AI brengt flexibiliteit en eenvoud naar een nieuw niveau

De voordelen van deze nieuwe synergie tussen AI en cobots zijn duidelijk. Fabrikanten die op zoek zijn naar automatisering om hun zakelijke uitdagingen aan te gaan – of het nu gaat om een tekort aan arbeidskrachten, het verbeteren van het welzijn van werknemers of het verhogen van de kwaliteit of productiviteit – zijn nu in staat om complexe taken vlot op te lossen, zelfs in ongestructureerde omgevingen. Tegelijkertijd bieden AI en robots fabrikanten een ongekend niveau van flexibiliteit en eenvoud en verhogen ze de kwaliteit en betrouwbaarheid. AI heeft al heel wat impact op industriële automatisering, maar we staan dus nog maar aan het begin van wat mogelijk is.  


De auteur Anders Billesø Beck is directeur Strategie & Innovatie bij Universal Robots.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00