Aanzienlijk overschot dreigt op Londense kantoormarkt

In Londen en het zuidoosten van Engeland lijkt een vijfde van de beschikbare kantoorruimte overbodig te worden. Werknemers kiezen er immers voor om na de coronapandemie minder tijd op de traditionele werkvloer door te brengen. Mogelijk kan een deel van de vrijgekomen ruimte voor andere doeleinden worden aangewend.

Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedconsulent Lambert Smith Hampton (LSH), gebaseerd op een bevraging bij een vijftigtal bedrijven.

Thuiswerk

“Een vermindering van 20 procent in de benodigde kantoorruimte vertegenwoordigt in de onderzochte regio een oppervlakte van nagenoeg 2,42 miljoen vierkante meter”, becijferden de onderzoekers. “Dat betekent meer dan vijftien keer de oppervlakte kantoorruimte die in de wolkenkrabber One Canada Square – een van de iconische gebouwen in de Londense zakenwijk Canary Wharf – ter beschikking wordt gesteld.”

“Nadat ze tijdens de coronapandemie maandenlang thuis hebben gewerkt, zijn kantoormedewerkers terughoudender geworden om opnieuw de hele week op hun werkplek door te brengen. Velen vragen aan hun werkgevers dan ook of ze ten minste een deel van de tijd op afstand kunnen blijven werken.”

Nog slechts 15 procent van de ondervraagde bedrijven gaf aan dat hun personeel ten minste vier dagen per week op kantoor doorbracht. “In de periode voor de uitbraak van de coronacrisis was dat nog 90 procent”, stippen de onderzoekers aan.

Bovendien bleek bij 43 procent van de werkgevers dat het personeel gemiddeld slechts twee dagen per week op kantoor verschijnt. Ten slotte maakte 29 procent van ondernemingen gewag van een aanwezigheid van gemiddeld drie dagen per week.

Kwaliteit

Door deze nieuwe trends beslissen veel bedrijven volgens de onderzoekers om opnieuw te bekijken hoeveel kantoorruimte er noodzakelijk is en welk type van werkomgeving daarbij aangewezen zou zijn.

“Veel werkgevers maken duidelijk op zoek te zijn naar kantoorruimte met een hogere kwaliteit”, merken ze op. “Die strategie is een poging om werknemers aan te moedigen minstens een deel van de week weer op kantoor aanwezig te zijn.”

Ryan Dean, analist bij Lambert Smith Hampton, wijst er daarbij op dat er bij die zoektocht naar kwalitatieve kantoorruimte duidelijk met een belangrijk gebrek aan keuze rekening moet worden gehouden. “Het is niet eenvoudig ruimtes te vinden die op alle vlakken aan de gestelde vereisten voldoen. Waar deze omstandigheden wel kunnen worden aangeboden, blijken de huurders bovendien bereid om een aanzienlijke premie te betalen.”

Een deel van de kantoorruimte die niet langer nodig is, kan volgens het rapport mogelijk worden omgezet in woonruimte of datacenters voor computersystemen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20