De aanslag in het Franse Nice, die aan drie mensen het leven kostte, heeft geen gevolgen voor het dreigingsniveau voor ons land. Dat bevestigen OCAD en het Crisiscentrum aan het persagentschap Belga.
Rond 9 uur donderdagmorgen haalde een man met een mes uit naar omstaanders in de buurt van de basiliek van Notre-Dame in het Zuid-Franse Nice. Hij maakte minstens drie dodelijke slachtoffers, en verwondde verschillende anderen. De politie schoot de man neer om hem te kunnen oppakken. Hij werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
In de Arabische wereld lag de Franse president Emmanuel Macron de voorbije dagen onder vuur vanwege forse stellingnames tegen het islamisme, na de onthoofding van een Franse leerkracht die spotprenten van de profeet Mohamed had getoond. Ook nu veroordeelt Macron de ‘islamistische terroristische aanval’ en vordert hij 4.000 extra militairen op om kerken en scholen in het hele land te beschermen.
Gemiddelde dreiging
Terwijl onze zuiderburen het dreigingsniveau naar het hoogste niveau getrokken hebben, zijn er geen gelijkaardige plannen in ons land. Het algemene dreigingsniveau in België blijft op twee (‘gemiddeld’) staan. Dat betekent dat de dreiging in het algemeen weinig waarschijnlijk is. Over specifieke dreigingsniveaus, voor bepaalde gevoelige plaatsen, geeft OCAD om veiligheidsredenen nooit informatie.
Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat wel weten dat er ‘een verhoogde paraatheid rond de Franse diplomatieke belangen’ geldt. Ze betuigde via Twitter ook haar medeleven met de Franse bevolking. ‘We moeten ons samen tegen elke terreurdaad verzetten’, schreef ze onder meer.
Eerder op de dag had premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer verklaard dat OCAD op dit moment de situatie evalueert. Hij had ook opdracht gegeven aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten om op basis van die analyse een advies te formuleren, zodat de regering de nodige maatregelen kan nemen als dat zou nodig zijn.