Vlaamse Onderwijsraad en Groen waarschuwen: Duurdere taallessen bedreigen levenslang leren in Vlaanderen

De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) slaat alarm over de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs vanaf volgend schooljaar. In een spoedadvies waarschuwt de raad dat deze maatregel het levenslang leren ernstig ondermijnt. Vooral de stijging van de kostprijs voor taalopleidingen stuit op veel kritiek. De VLOR betreurt dat de beslissing zonder overleg met het veld en laattijdig is genomen. Volgens de raad staat dit haaks op de belofte van de Vlaamse regering om levenslang leren te stimuleren.


Key takeaways

  • De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) waarschuwt dat hoger inschrijvingsgeld het levenslang leren ondermijnt, vooral voor kwetsbare groepen en taalcursussen.
  • De raad vreest een daling in inschrijvingen en verslechtering van de kwaliteit van het volwassenenonderwijs door minder aanbod en personeel.
  • VLOR en oppositiepartij Groen roepen op tot overleg en bescherming van cursisten, met extra aandacht voor het belang van taallessen op de arbeidsmarkt.

Taallessen te duur voor kwetsbare cursisten

Taalopleidingen worden volgens de Vlaamse Onderwijsraad onterecht als ‘hobby’ bestempeld en krijgen dus hogere tarieven. Dat meldt de VRT. Zelfs de cursus Nederlands voor anderstaligen – die tegen een verlaagd tarief van 0,03 euro per lestijd wordt aangeboden – blijft volgens de raad een drempel voor kwetsbare doelgroepen.

“Als de overheid taal als een cruciale hefboom voor integratie ziet, moet ze alle financiële obstakels wegnemen,” stelt de VLOR. De opbrengst voor de begroting is minimaal, maar de impact op de cursisten is groot.

Belang voor arbeidsmarkt wordt onderschat

De Vlaamse regering noemt veel taalopleidingen ‘persoonlijke verrijking’, maar de VLOR wijst op hun belang voor de arbeidsmarkt. In sectoren waar meertaligheid een troef is, zoals zorg, handel of techniek, zijn taallessen essentieel.

“Wie geen Frans spreekt, mist kansen op de werkvloer. Opleidingen in het volwassenenonderwijs kunnen dat gat dichten,” zegt de raad. Ook minister Demir had eerder verklaard dat ze de focus op de arbeidsmarkt wilde versterken. Volgens de VLOR werkt deze prijsverhoging dat net tegen.

Hogere drempel, minder cursisten

De Vlaamse regering erkent zelf dat de prijsstijging waarschijnlijk tot minder inschrijvingen zal leiden. De VLOR sluit zich daarbij aan en noemt dat “een gemiste kans”. Minder cursisten betekent immers minder inschrijvingsgeld én een kleinere bijdrage aan de doelstelling van levenslang leren.

Bovendien waarschuwt de raad voor kwaliteitsverlies. Door lagere instroom kan het aanbod verschralen, moeten opleidingen geschrapt worden en zal er minder personeel nodig zijn. Cursisten zullen zich dan verder moeten verplaatsen om een passende opleiding te vinden.

Oproep tot overleg en sociale bescherming

De VLOR vraagt dat de overheid dringend in overleg gaat met de onderwijs- en sociale partners. Er moeten transitiemaatregelen komen die kwetsbare cursisten beschermen, mocht de prijsstijging toch worden doorgevoerd.

Ook oppositiepartij Groen steunt de oproep. Kamerlid Kim Buyst benadrukt dat volwassenenonderwijs geen luxeproduct is: “Dit gaat over mensen die voor het eerst durven zeggen dat ze niet kunnen lezen. Over arbeiders die hun kinderen willen helpen. Dat zijn geen hobbyisten – dat zijn mensen die ondersteuning nodig hebben, geen extra rekening op tafel.”

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.