NAVO-bondgenoten gaan defensie-uitgaven verhogen vóór juni-top


Key takeaways

  • De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft er vertrouwen in dat de NAVO-leden de doelstelling van 5 procent defensie-uitgaven zullen halen.
  • Europese bondgenoten erkennen het belang van hogere defensie-uitgaven om de steun van de VS te behouden.
  • NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte stelt voor om de defensie-uitgaven te verhogen tot 3,5 procent van het bbp en nog eens 1,5 procent te besteden aan bredere veiligheidsgerelateerde uitgaven.

De Amerikaanse minister van Defensie, Pete Hegseth, sprak het vertrouwen uit dat de NAVO-leden zouden instemmen met de oproep van president Donald Trump om de defensie-uitgaven te verhogen in de aanloop naar een top later in juni. Trump heeft er bij de bondgenoten op aangedrongen om hun defensie-investeringen te verhogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van de huidige doelstelling van 2 procent. Dit meldt Reuters.

Hegseth benadrukte de noodzaak van een sterk en capabel bondgenootschap en stelde dat louter symbolische gebaren onvoldoende zijn. Hij herhaalde dat de VS vastbesloten zijn om het bestedingsdoel van 5 procent te halen, en geloofde dat dit tijdens de komende top in Den Haag gerealiseerd zou worden.

Kerngegevens van het plan

Diplomatieke bronnen suggereren dat Europese bondgenoten het belang inzien van hogere defensie-uitgaven voor het veiligstellen van blijvende Amerikaanse steun voor de veiligheid op het vasteland. Ze begrijpen dat het voor het behoud van de Amerikaanse betrokkenheid cruciaal is dat Trump zijn eis van 5 procent kan inwilligen.

De secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, benadrukte de noodzaak van versnelde vooruitgang, waarbij een nieuw defensie-investeringsplan centraal stond op de agenda van de top in Den Haag. Om Trumps doel te bereiken, heeft Rutte voorgesteld dat de leden hun defensie-uitgaven verhogen tot 3,5 procent van het bbp en nog eens 1,5 procent uittrekken voor bredere veiligheidsgerelateerde uitgaven.

Uitdagingen voor implementatie

Ondanks de lopende onderhandelingen blijven de details van het nieuwe investeringsplan tot aan de vooravond van de top onderhevig aan verfijning. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius benadrukte de noodzaak van een realistisch compromis, waarbij zowel de noodzaak als de haalbaarheid in overweging worden genomen.

Er blijft onenigheid bestaan over het tijdschema voor de uitvoering van de nieuwe belofte. Rutte’s voorgestelde doelstelling van 2032 heeft kritiek uitgelokt van sommige Oost-Europese staten die het te ver weg vinden, terwijl anderen het te ambitieus vinden gezien de huidige uitgaven en productiecapaciteit. De Litouwse minister van Defensie, Dovile Sakaliene, pleitte voor een agressievere tijdlijn, met als doel uiterlijk 2030.

Verdere discussie draait om het definiëren van “defensiegerelateerde” uitgaven, die investeringen in cyberbeveiliging en specifieke infrastructuurprojecten zouden kunnen omvatten. NAVO-diplomaten streven naar een precieze definitie die echte veiligheidsinvesteringen omvat en tegelijkertijd nationale flexibiliteit toestaat.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.