Aandeel Robinhood keldert nadat Amerikaanse beurswaakhond meldt dat verbod op verdienmodel “op tafel ligt”

Het aandeel van de controversiële beleggingsapp Robinhood daalde maandag met maar liefst 9 procent nadat SEC-voorzitter Gary Gensler zei dat een verbod op z’n verdienmodel “op tafel ligt”. Robinhood genereert het grootste deel van zijn inkomsten uit betalingen voor de orderstroom.

Waarom is dit belangrijk?

Robinhood vraagt geen commissie voor de aankoop van effecten. Het beleggingsplatform heeft een ander verdienmodel: het speelt kooporders door naar een nieuwe partij. Voor elke bestelling die het doorschuift, ontvangt Robinhood een vergoeding. De partij die de eigenlijke aankoop doet voor de klant, verdient geld door de aandelen voor een lagere prijs in te slaan. De marge tussen aan- en verkoopprijs is de winst voor de partij die het order uitvoert. Die praktijk is erg omstreden, want in feite betaalt de belegger zo niet de voordeligste prijs. Ons land kent een verbod op het doorschuiven van orders tegen provisie. Nu kijkt dus ook de SEC naar dit payment for order flow (PFOF) model.

Een verbod op zijn PFOF-model zou catastrofaal zijn voor het fintechbedrijf Robinhood. Het aandeel heeft sinds de beursintroductie eind juli al een hobbelig parcours achter de rug.

  • Aandelen van Robinhood daalden maandagmiddag maar liefst 9 procent na de opmerkingen van SEC-voorzitter Gary Gensler. Het aandeel sloot 7 procent lager op de dag.
  • Gensler zei dat een verbod op het PFOF-model, dat door veel beursmakelaarskantoren wordt gebruikt, “op tafel ligt.”
  • Hij zei dat deze praktijk “een inherent belangenconflict” heeft.
    • “Zij krijgen de gegevens, zij krijgen de eerste blik, zij mogen kopers en verkopers aan elkaar koppelen uit die orderstroom. Dat zijn misschien niet de meest efficiënte markten voor de jaren 2020.”
  • Volgens financiële site Barron’s heeft Gensler niet gezegd of de SEC al specifieke gevallen heeft gevonden waarin de belangenconflicten hebben geleid tot schade voor beleggers.
  • Voorstellen voor aanpassingen van de praktijk zouden in de komende maanden van de SEC kunnen komen, aldus nog Gensler.
    • Zo overweegt de financiële waakhond ook duidelijkere informatieverschaffing door makelaars als alternatief.

“Betere deal voor onze klanten”

Na de short squeeze in GameStop-aandelen in januari, die Robinhood dwong om de handel in bepaalde effecten te beperken, moest CEO Vlad Tenev getuigen voor het Amerikaanse House Financial Services Committee. Wetgevers bekritiseerden het PFOF-model vanwege het conflict met marketmakers, zoals het hefboomfonds Citadel Securities.

“Wij denken dat het PFOF-model een betere deal is voor onze klanten, in tegenstelling tot de oude commissiestructuur. Het stelt beleggers in staat om kleinere bedragen te investeren zonder zich zorgen te hoeven maken over de kosten van commissies,” liet Robinhood-CFO Jason Warnick eerder door CNBC optekenen.

Robinhood heeft gezegd dat zelfs als het PFOF-model zou veranderen, de makelaardij en de fintechsector zich altijd kunnen aanpassen.

Strijd tegen dubieuze handelspraktijken

De opmerkingen van Gensler volgen op de aankondiging van de SEC vrijdag dat het zijn strijd tegen dubieuze handelspraktijken opvoert. Daaronder schaart de financiële waakhond bedrijven die ‘gamification’ aanwenden, waar ook Robinhood om bekend staat. De schouderklopjes en felicitaties die de daytrader krijgt in de app, doen bijvoorbeeld erg denken aan de beloningen in games wanneer de speler een nieuw niveau bereikt.

Aandelen van Robinhood maakten maandag al een duik nadat verschillende zakenmedia meldden dat PayPal manieren onderzoekt om gebruikers individuele aandelen te laten verhandelen. Als deel van de uitbreiding zou de betalingsgigant een veteraan uit de beurswereld hebben ingehuurd om “Invest at PayPal” te leiden – een voorheen niet gerapporteerde divisie van de financiële dienstverlener.

Robinhood werd vorige maand geïntroduceerd op de Nasdaq. Dit was het ultieme treffen met de wereld die het platform probeert te democratiseren voor particuliere beleggers (voornamelijk beginnende beleggers van de millennial-generatie). Na een daling op de eerste handelsdagen, beleefde het bedrijf een moment de gloire toen het 50 procent steeg onder de belangstelling van particuliere beleggers.

Het aandeel is in augustus met meer dan 24 procent gestegen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20