Aandeel omstreden beleggersapp Robinhood daalt met 28 procent

Na een opvallende stijging eerder deze week daalde het aandeel van Robinhood donderdag met maar liefst 28 procent tot 50,97 dollar. Wat is er aan de hand?

Waarom is dit belangrijk?

De beursintroductie van Robinhood zal ongetwijfeld één van de meest opvallende IPO's van dit jaar zijn. De beleggersapp wordt onder meer gebruikt door het legertje Reddit-beleggers, genaamd WallStreetBets, dat eerder dit jaar onder meer verantwoordelijk was voor de short squueze van GameStop. Het aandeel heeft al een hobbelig parcours achter de rug. Na een forse stijging moest Robinhood donderdag wat terrein prijsgeven.

Het beursavontuur van Robinhood startte in mineur. Bij de beursintroductie op 29 juli dook het aandeel meteen in het rood en zakte het tot 34,82 dollar. Dat was 8,3 procent onder de intekenprijs van 38 dollar.

Plotse stijging

Daar kwam plotsklaps verandering in toen beleggers eerder deze week massaal het aandeel kochten. Op het hoogtepunt was het aandeel even 85 dollar waard. Die stijging was onder meer te danken aan Cathie Wood die al meermaals aandelen van Robinhood heeft gekocht met haar ARK Innovation ETF. Voorts werd het aandeel volop vermeld in de Reddit-groep Wallstreetbets. Het bedrijf was donderdag voor de tweede dag op rij het meest genoemde aandeel in de groep.

Intussen betaal je 50,97 dollar voor een aandeel van Robinhood. Dat is 27,59 procent minder dan de prijs bij de start van de handelsdag donderdag. Een verklaring voor die forse daling vinden we in een document dat Robinhood donderdag heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Uit dat document blijkt dat vroege investeerders in het bedrijf op termijn tot ongeveer 98 miljoen aandelen, momenteel gewaardeerd op bijna 5 miljard dollar, kunnen verkopen. Robinhood merkte daarbij op dat het bedrijf niets van de opbrengsten zal ontvangen.

Aanleiding voor verkoopgolf

Beleggers reageerden niet tevreden op het nieuws. De mogelijke toekomstige verkoop van aandelen, die afhangt van het behalen van bepaalde doelstellingen inzake aandelenprestaties, werd begin juli al uiteengezet in de prospectus van de beursgang van het bedrijf.

“Desalniettemin kan de indiening van het document donderdag sommige handelaars ertoe aangezet hebben om winst te nemen na de explosieve vierdaagse rally van het aandeel”, zei Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij National Securities in New York aan het persagentschap Reuters.

Ondanks de daling van donderdag noteert het aandeel van Robinhood nog 34,1 procent boven de intekenprijs. Vraag blijft natuurlijk hoe het aandeel gaat presteren op de laatste handelsdag van de week.

(bzg)

Meer