Alaska verdiende miljoenen aan short squeeze GameStop

Iedereen herinnert zich nog ongetwijfeld de short squeeze die het aandeel van de gamewinkelketen GameStop in januari fors de hoogte injaagde. Dat was op dat moment zeer goed nieuws voor de particuliere beleggers die aandelen van GameStop in hun portefeuille hadden. Maar nu blijkt dat ook Alaska volop kon profiteren van die short sqeeuze.

Waarom is dit belangrijk?

Het aandeel van GameStop was begin dit jaar net geen 350 dollar waard. Die hoge waardering was het gevolg van een zogenaamde short squeeze, waarbij beleggers het aandeel de hoogte injagen om shorters te dwingen hun posities van de hand te doen. Shorters spelen immers in op koersdaling door geleende aandelen te verkopen met de bedoeling om ze tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil tussen verkoop- en aankoopprijs is dus winst voor hen.

Alaska was een onwaarschijnlijke winnaar van de GameStop short squeeze in januari. Het land bezat namelijk aandelen van de gamewinkelketen op het moment dat de Reddit-groep WallStreetBets het aandeel van GameStop de hoogte had ingejaagd.

8,2 miljoen dollar

De Amerikaanse staat bezat eind december 43.000 aandelen van GameStop ter waarde van 802.000 dollar. In de daaropvolgende zes maanden werd het belang in de videogamewinkel teruggebracht tot 38.400 aandelen, maar de aandelenkoers van GameStop schoot in die periode omhoog van minder dan 20 naar 214 dollar. Als gevolg daarvan steeg de waarde van Alaska’s GameStop-positie met meer dan 900 procent tot 8,2 miljoen dollar.

Bovendien heeft Alaska mogelijk nog eens ongeveer een miljoen dollar binnengehaald toen het in het eerste kwartaal zo’n 6.000 aandelen te gelde maakte, afhankelijk van wanneer het de aandelen van de hand deed. Op het hoogtepunt, eind januari, was het aandeel van GameStop even 347,5 dollar waard.

Nieuwe investering in GameStop

Het ziet er overigens naar uit dat de staat nog meer geld hoopt te verdienen met een investering in GameStop. Na zijn belang in het bedrijf gedurende het eerste kwartaal te verkleinen tot 37.000 aandelen, heeft Alaska het afgelopen kwartaal 1.400 aandelen bijgekocht. Dat blijkt uit een registratiedocument dat het land heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De staat heeft het afgelopen kwartaal ook zijn belang in Tesla vergroot met 1 procent tot 128.000 aandelen. In het tweede kwartaal is de koers van Tesla gestegen met 2 procent. De positie van Alaska was op het einde van dat kwartaal 87 miljoen dollar waard.

In totaal is de aandelenportefeuille van Alaska het afgelopen kwartaal met 7 procent in waarde gestegen tot 9,9 miljard dollar. De staat heft geen inkomsten- of omzetbelasting, dus is het voor de financiering van zijn begroting afhankelijk van oliebelastingen, royalty’s, federale financiering en beleggingen.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten