Aan hiërarchie tussen vliegtuigbouwers zal dit jaar niet worden getornd

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal dit jaar ongeveer 550 toestellen kunnen afleveren. De productie van Airbus zal daarmee tegenover vorig jaar een daling met 35 procent vertonen. Dat blijkt uit ramingen van het persbureau Reuters. Maar ondanks die terugval zal Airbus zich volgens het persbureau ook dit jaar tot grootste vliegtuigbouwer van de wereld worden uitgeroepen.

De Europese constructeur heeft op de concurrentie immers een voorsprong opgebouwd die voor het einde van het jaar onmogelijk ongedaan zou kunnen worden gemaakt. 

Rampjaar

De vliegtuigconstructeurs komen aan het einde van een absoluut rampjaar. De coronacrisis heeft de luchtvaart immers bijzonder zwaar geraakt. Het internationale reizigersvervoer is gedurende lange tijd nagenoeg compleet stilgevallen en heeft zich ook nu nog altijd niet hersteld.

Vele luchtvaartmaatschappijen staan daardoor onder grotere financiële druk geraakt. Daardoor hadden ze niet meer voldoende middelen ter beschikking om nieuwe vliegtuigen te kunnen aankopen. Bovendien probeerden vele maatschappijen lopende bestellingen te laten schrappen of minstens tot een latere datum uit te stellen. De orderboeken van de vliegtuigbouwers moeten dan ook van een bijzonder zwak jaar terugblikken.

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar produceerde Airbus 477 vliegtuigen. Met de ramingen voor de maand december inbegrepen, zou de Europese constructeur over het hele jaar mogelijk aan een productie van 550 exemplaren kunnen komen. Volgens sommige analisten zou in de gunstige omstandigheden een niveau van 560 vliegtuigen kunnen worden gehaald, maar een dergelijk scenario lijkt volgens hen echter weinig waarschijnlijk.

Vliegverbod

‘Ondanks de terugval met 35 procent tegenover vorig jaar, zal Airbus zichzelf voor het tweede jaar op rij de grootste vliegtuigbouwer van de wereld kunnen noemen,’ aldus Reuters. ‘De Europese vliegtuigbouwer heeft immers een onoverkomelijke voorsprong uitgebouwd op zijn Amerikaanse rivaal Boeing, die de voorbije elf maanden in totaal 117 vliegtuigen heeft afgeleverd.’

‘Boeing werd immers niet alleen door de impact van de coronacrisis getroffen, maar voelde ook nog altijd de gevolgen van het vliegverbod dat aan zijn type 737 Max na twee fatale crashes was opgelegd. Dat zorgde ervoor dat de productie van het type tijdelijk werd opgeschort.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20