Cardiomyopathie, of hartfalen, is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart verzwakt. Het hart kan dan in het lichaam onvoldoende bloed rondpompen, waardoor de organen te weinig bloed aangeleverd krijgen. Ongeveer 200 000 Belgen lijden aan deze ziekte en elke dag komen er ongeveer 40 nieuwe gevallen bij.
Uit cijfers blijkt dat voornamelijk personen vanaf 65 jaar door hartfalen worden getroffen. De gevolgen ervan kunnen ernstig zijn, met een mogelijke afname van de levenskwaliteit en verhoogde kans op ziekenhuisopname. Het is zelfs de voornaamste reden van opname bij 65-plussers.
Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben: zo liggen een hartinfarct, een hoge bloeddruk, of een gestoorde functie van een hartklep vaak aan de basis. Daarnaast kunnen een ongezonde levensstijl en onevenwichtige voeding eveneens leiden tot hartfalen. Uit een recent onderzoek van de Franse dokter Jean-Michel Lecerf, specialist op het gebied van stofwisselingsziekten en directeur van de afdeling voeding van het Pasteurinstituut in Rijsel, blijkt er een duidelijk verband te bestaan tussen voeding en hartfalen. Dokter Lecerf verklaart dan ook dat hartfalen beter kan worden bestreden door te werken aan de belangrijkste risicofactoren, waaronder ook ondervoeding.
Enkele van zijn belangrijkste adviezen zijn:
- Zorg voor een goede energiebalans: stimuleer de eetlust
De eetlust stimuleren kan op verschillende manieren. Eet bijvoorbeeld kleine porties, verschillende keren per dag. Kies tijdens het ontbijt voor volkoren- en graanproducten zoals volkorenbrood of granola. Opteer voor smeerbaar broodbeleg zoals smeerkaas, plattekaas, confituur of honing.
Sla de warme maaltijd zeker niet over, die bevat immers meer voedingsstoffen dan een broodmaaltijd. Start steeds met soep en ga nadien voor voeding die makkelijk klaar te maken is, zoals voorgesneden groenten of diepvriesgroenten. Eet zo vaak mogelijk in fijn gezelschap: dineer samen met vrienden of familie en maak het gezellig. Eet rustig, kauw goed, maar eet ook zeker niet te veel.
- Kies voor gezonde en evenwichtige voeding
Gezond en evenwichtig eten begint met een gevarieerd voedingspatroon. Neem elke dag minstens 5 porties groenten en fruit en ga voor vezelrijke voedingsmiddelen. Drink voldoende water, maar niet meer dan 1,5 à 2 liter per dag. Verminder of vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, cola en zwarte thee. Gebruik bovendien niet te veel zout, dat houdt namelijk te veel vocht vast.
Breng je gerechten op smaak met kruiden en specerijen. Wissel vlees af met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Kies je toch voor vlees, ga dan voor een stukje kwaliteitsvlees en vermijd zo veel mogelijk bereide vleeswaren.
- Gebruik supplementen om eventuele tekorten aan te vullen
Voor alles wat we doen, is energie nodig. Die energie maakt ons lichaam gelukkig zelf aan. Maar wanneer de energievoorziening verstoord wordt, door bijvoorbeeld ondervoeding, verhogen de risico’s op hartfalen. Het energiepeil in het lichaam moet dus steeds gegarandeerd blijven. Dr. Lecerf is er dan ook van overtuigd dat de inname van extra voedingssupplementen, waaronder ubiquinol, een gunstig effect heeft voor ouderen met een groter risico op hartfalen. Hij verwijst daarbij naar een bijkomende studie waarbij patiënten deze extra ubiquinol-supplementen kregen. Bij hen daalde het sterftecijfer significant en verbeterde zelfs de prestatie van de hartspier.
Ubiquinol is de biologisch actieve vorm van het co-enzym Q10 en wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De stof is aanwezig in alle cellen van ons lichaam en daardoor verantwoordelijk voor 95% van onze energieproductie op celniveau. Dit nutriënt wordt dan wel door het lichaam zelf aangemaakt, bepaalde factoren waaronder een gewijzigd voedingspatroon, leeftijd en enkele ziektes kunnen er voor zorgen dat de productie niet optimaal verloopt. Een tekort kan je dan eenvoudig aanvullen met een voedingssupplement dat zeer snel en gemakkelijk opgenomen wordt door het lichaam.
Het Japanse bedrijf Kaneka ontwikkelt kwalitatieve Ubiquinol-Q10 (Kaneka UbiquinolTM quality seal) die te vinden is in de apotheek of in natuurvoedingswinkels met producten als Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, WHC en Pileje.