“Plan voor miljoenen transacties per seconde”: volgens cryptomiljardair Sam Bankman-Fried is het Solana-netwerk wel degelijk een Ethereum-killer

Sam Bankman-Fried, de 29-jarige cryptomiljardair die aan het hoofd staat van crypto exchange FTX, gelooft dat Solana (SOL) beter is dan Ethereum (ETH). Het is een van de weinige blockchainnetwerken met een plan om massale adoptie mogelijk te maken. Dat zei hij in een interview met Yahoo Finance.

Waarom is dit belangrijk?

Solana lanceerde in april 2020 en zijn token SOL is dit jaar al met bijna 16.000 procent gestegen. Het is nu de op vier na grootste cryptomunt naar marktwaarde, met een kapitalisatie van bijna 70 miljard dollar, volgens datasite Coinmarketcap. Volgens Raj Gokal, de medeoprichter van Solana Labs is het doel van Solana hetzelfde als van "iedereen die in de crypto-industrie werkt": om ieder mens aan boord van Web 3.0 te brengen.

Bankman-Fried heeft een nettowaarde van 22,5 miljard dollar dankzij zijn cryptobedrijf. Dat maakt van hem na Facebook-baas Mark Zuckerberg de jongste persoon in de miljardairslijst van Forbes.

Hij sprak dinsdag op de “Crypto Goes Mainstream”-conferentie van Yahoo Finance en Decrypt over de voordelen van het Solana-netwerk: het kan een enorme hoeveelheid gebruikers en transacties aan.

60.000 transacties per seconde

Solana is een gedecentraliseerd financieel (DeFi) peer-to-peer netwerk waarvoor snel de bijnaam “Ethereum-killer” werd gemunt. Dat is gebaseerd op zijn snellere transactiesnelheid en lagere kosten in vergelijking met zijn grotere rivaal. Voor de oprichters van Solana is de rivaliteit echter niet zo bitter als die geframed wordt.

Het netwerk kan 60.000 transacties per seconde uitvoeren tegen 0,0015 dollar per transactie, terwijl Ethereum er slechts 17.000 verwerkt tegen een kostprijs van 5,80 dollar per stuk.

“Solana is een van de weinige momenteel bestaande publieke blockchains die een echt plausibel plan heeft om miljoenen transacties per seconde te schalen tegen (…) fracties van een cent per transactie – wat een schaal is die je hiervoor nodig hebt”, zei Bankman-Fried.

“Dat is niet waar veel andere blockchains, inclusief Ethereum, zich op hebben gericht.”

NFT’s

Ether, de native token van het Ethereum-netwerk, werd gelanceerd in 2015 en heeft dus een beetje een voorsprong gehad ten opzichte van andere DeFi-tokens. Het netwerk geeft gebruikers de mogelijkheid om applicaties, zoals non-fungible tokens (NFT’s), te bouwen, betalingen te versturen en smart contracts uit te voeren. De token is met meer dan 500 procent gestegen tot recordhoogtes dicht bij de 5.000 dollar dit jaar.

Bankman-Fried zei dat een app-bedrijf op massaschaal honderden miljoenen tot miljarden gebruikers en transacties per seconde moet kunnen verwerken.

“Die miljoenen transacties per seconde, is echt een vereiste van elk massaschaal-systeem”, aldus Bankman-Fried.

Bitcoin

Ondertussen is Bitcoin, de meest verhandelde cryptomunt, geleidelijk aan de financiële mainstream aan het betreden.

Voorlopig biedt het netwerk echter niet dezelfde flexibiliteit en schaalbaarheid als bijvoorbeeld Ethereum. En transacties zijn veel trager en duurder, terwijl de koolstofvoetafdruk een bron van zorg is voor klimaatbewuste investeerders.

Niettemin ondergaat Bitcoin in de nabije toekomst een metamorfose. Taproot, een aanstaande software-update, moet veel dingen mogelijk maken die dat voorheen niet waren.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.