De rijkste 29-jarige ter wereld kocht miljarden Tether-munten: “Als je een cryptobedrijf bent, zijn banken nerveus om met je samen te werken”

Sam Bankman-Fried, CEO van cryptobeurs FTX, onthulde recent bij nieuwsdienst Bloomberg dat hij voor miljarden Tether-stablecoins heeft gekocht. Tether (USDT) is gekoppeld aan de waarde van de dollar. “Als je een cryptobedrijf bent, zijn banken nerveus om met je samen te werken”, zei hij nog.

Waarom is dit belangrijk?

Een stablecoin gebruik je om snel te kunnen handelen op een cryptobeurs (ook wel exchange genoemd). Het is namelijk op veel exchanges lastig om cryptomunten snel naar euro’s (of dollars) om te zetten en euro’s (of dollars) snel om te zetten naar cryptomunten. Stablecoins worden echter meer en meer onder de loep genomen door regelgevers, omdat de kapitaalreserves die ze beweren te hebben mogelijk niet kloppen.

FTX-CEO Sam Bankman-Fried, met een vermogen van 22,5 miljard dollar de rijkste 29-jarige ter wereld, onthulde onlangs dat hij miljarden Tethers heeft gekocht om te helpen bij de handel in andere cryptocurrencies. Ook andere crypto-handelaren die met persbureau Bloomberg spraken, beschreven het gebruik van Tether als tussenliggende valuta als de norm in de industrie.

Eén belangrijk voordeel

Bankman-Fried werd in juni geïnterviewd op een uitverkochte Bitcoinconferentie in Miami. “Als (…) cryptobedrijf (…) zijn banken nerveus om met je samen te werken,” klonk het. Hij zei dat transacties met Tether, de grootste van de in dollars uitgedrukte stablecoins, één belangrijk voordeel hadden ten opzichte van het gebruik van dollars.

Het grootste voordeel voor crypto exchanges, zoals Bankman-Fried liet doorschemeren, is de gebruiksvriendelijkheid. Een stablecoin zoals Tether vergemakkelijkt de cryptohandel. Je hoeft geen rekening te houden met het langer durende proces om cryptomunten om te zetten in dollars – dat doet bankiers die op hun hoede zijn voor het faciliteren van witwaspraktijken immers altijd de wenkbrauwen fronsen. Tether heeft toch dezelfde waarde als dollars.

Achterkamertjeskanaal van de CIA

Andere crypto-handelaren die met Bloomberg spraken, hadden echter hun bedenkingen bij de bewering dat de stablecoin echt door dollars wordt ondersteund. Sommige van deze Tether-gebruikers verklaarden zelfs ronduit in complotten te geloven: het zou een achterkamertjeskanaal van de CIA zijn om geld wit te wassen, of een overheidsproject om criminelen op te sporen (Tether-transacties zijn niet anoniem).

Hoewel regelgevers nu het onderzoek naar Tether opvoeren, blijft Bankman-Fried gewoon Tether op FTX noteren. In augustus zei hij nog dat zijn beurs de stablecoin niet anders zou behandelen. “Tether is een cryptocurrency die op FTX kan staan, net als elke andere cryptocurrency,” vertelde hij aan CNBC. “Het wordt niet behandeld als exact een dollar op FTX. Het is een free-floating crypto.”

Na dat interview uitte de 29-jarige crypto-miljardair overigens enige frustratie over de focus van de media op de juridische ellende van Tether. “Eh, slechts 20% van het interview ging over USDT, ik zal dat als een overwinning beschouwen,” tweette hij.

Filantroop

Bankman-Freid heeft ooit gezegd zijn geld (niet) alleen te spenderen aan dure auto’s, huizen en kleding, maar een groot deel van zijn fortuin weg te geven. Hij doneerde al miljoenen aan dierenwelzijn-programma’s en biotechbedrijven die ziektes aanpakken.

Lees ook

(evb)

Meer