De Belgische repatriëringen uit Afghanistan zijn volop bezig

Operatie Red Kite (Rode Vlieger), waarbij het Belgische leger zo veel mogelijk Belgen, maar ook tolken en fixers die voor België werkten, naar Melsbroek probeert te halen, is nu volop bezig.

  • Wie komkommertijd zegt, zegt ook Hans Bonte (Vooruit), de media-gretige burgemeester van Vilvoorde. Die wist zich toch maar weer op het voorplan te werken, in het VRT-radionieuws over Afghanistan. Eerst met het “nieuws” dat de mensen uit Kaboel in zijn gemeente worden opgevangen (in de kazerne van Peutie) én getest op Covid. Vervolgens nog eens, met de kritiek “dat zijn gemeentepolitie niet alle taken van bewaking kon doen”. Twee keer bingo: aandacht. Il faut le faire.
  • Operatie Red Kite (Rode Vlieger) zoals ze heet, is nu volop aan de gang, waarbij het Belgische leger zo veel mogelijk Belgen, maar ook tolken en fixers die voor België werkten, naar Melsbroek probeert te halen. Voor de schermen is er niets dan lof voor elkaar, binnen de federale regering.
  • In de wandelgangen van de federale regering is wel wat tandengeknars te horen over de aanpak van het duo Sophie Wilmès (MR) op Buitenlandse Zaken en Ludivine Dedonder (PS) op Defensie. Feit is dat op een bepaald moment de zaken helemaal niet gestroomlijnd liepen.
  • Maar dat lijkt nu verholpen, de zaak loopt nu wel. “Ondanks de technische moeilijkheid van de operatie, loopt het tot nu toe goed”, zo verklaarde Dedonder gisteren.
  • De klok tikt ondertussen genadeloos. Want de taliban heeft als ultimatum eind augustus gesteld, om de luchthaven van Kaboel helemaal in handen te krijgen. De Amerikaanse president Joe Biden, die erg veel krediet verloren heeft met zijn aanpak van het dossier, leek erop te spelen dat hij met troepen langer zou blijven, maar daar wil het nieuwe regime in Afghanistan niets van weten.

Te vrezen: De gevolgen op middellange termijn zijn niet te onderschatten.

  • Ten eerste is er een algemene vrees in heel Europa dat zich scenario’s zoals in 2015 gaan herhalen: een massa vluchtelingen die zich een weg wil banen naar de EU. Toen waren het Syriërs, nu zouden het Afghanen kunnen worden.
  • Daarbij speelt mee dat “sterke mannen” als Recep Erdogan in Turkije, maar ook Alexander Lukashenko in Wit-Rusland migratie meer en meer als wapen uitspelen: ze zetten hun grenzen open om de EU onder druk te zetten en concessie te verkrijgen.
  • In 2015 bracht de instroom erg veel druk op het politieke systeem en kreeg met name extreemrechts zo de wind in de zeilen.
  • Vraag is of zich dit scenario herhaalt voor Afghanistan. Een essentieel verschil lijkt alvast dat het taliban-regime zelf niet de grenzen gaat openzetten, én dat buurlanden als Iran, Pakistan of Turkmenistan dat ook niet van plan lijken.
  • Een tweede effect van de instroom die nu al bezig is: komen er zo mogelijk fundamentalisten of extreem gewelddadige figuren binnen? Dat lijkt alvast een vrees bij de federale politie en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Dat blijkt uit een interne mail die bij Het Nieuwsblad belandde.
  • Federaal procureur Frédéric Van Leeuw suste het afgelopen weekend nog dat er niet direct een terreurdreiging vanuit de taliban op komst is. Daarbij baseerde hij zich op rapporten van de VS.
  • De instroom gaat natuurlijk over individuele gevallen, waarbij het toch op z’n minst een pak extra werk wordt voor de Belgische veiligheidsdiensten, om alles in kaart te brengen.

Lees ook: Regering geeft uitleg bij evacuatiemissie Afghanistan; Admiraal Robberecht: “Aan militaire zijde is er geen contact met de taliban”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.