Amerikanen vorderen commerciële vliegtuigen op om vluchtelingen te evacueren

Het Pentagon vordert 18 Amerikaanse commerciële vliegtuigen op om Afghaanse evacués te vervoeren eens ze uit Kaboel zijn gevlogen. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin doet daarvoor een beroep op vliegtuigen van United Airlines (4), American Airlines (3), Atlas Air (3), Delta Airlines (3), Omni Air (3) Hawaiian Airlines (2).

Lloyd Austin maakt daarvoor gebruik van het CRAF-programma. Dat werd opgezet in 1952, enkele jaren na de Berlijnse luchtbrug (1948 – 1949). Toen blokkeerde de Sovjet-Unie vanuit het oosten de toegang tot andere sectoren van de verdeelde stad die onder controle stonden van de westerse mogendheden. Sindsdien is het CRAF-programma slechts twee keer geactiveerd – tijdens de Golfoorlog in Koeweit tussen 1990 en 1991, en aan het begin van de oorlog in Irak tussen 2002 en 2003.

De voorbije dagen was er ononderbroken chaos en paniek op en rond het vliegveld van Kaboel. Afghanen die de voorbije 20 jaar voor buitenlandse mogendheden werkten proberen met man en macht aan de taliban te ontsnappen. Hetzelfde geldt voor buitenlanders die in Afghanistan verblijven. Er deden zich ook opstoppingen voor rond de luchthaven. Dat gebeurde nadat talibanstrijders in de lucht schoten om degenen die wanhopig het land uit wilden te verjagen.

Amerikaanse en Britse troepen in gevechtsuitrusting probeerden de menigten – groot genoeg om op satellietfoto’s te zien – in bedwang te houden in een hitte van meer dan 30 graden Celsius.

Blair: “De imbeciele politieke slogan over het beëindigen van “oneindige oorlogen”

De kritiek op het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden neemt ondertussen overal ter wereld toe. In de Sunday Times zegt voormalig Brits premier Tony Blair dat het “duidelijk is dat de beslissing om zich op deze manier uit Afghanistan terug te trekken niet werd gedreven door een grote strategie maar door politiek”. Blair stuurde 20 jaar geleden Britse troepen naar Afghanistan na de aanslagen van 11 september.

Eenzelfde analyse wordt gemaakt door Robert O’Neill, de voormalige Navy Seal die Osama Bin Laden doodschoot.

Volgens Blair is de overhaaste terugtrekking het gevolg van gehoorzaamheid aan een imbeciele politieke slogan over het beëindigen van “oneindige oorlogen” … Volgens de ex-premier zullen vooral Rusland, China en Iran er hun voordeel mee doen. Hij pleit voor de vervanging van de huidige wanorde door “iets dat op samenhang lijkt”.

Meer