Poetin vreest dat Afghaanse strijders Rusland als vluchtelingen binnendringen

De Russische president Vladimir Poetin bekritiseerde Europa en de VS zondag voor het tijdelijk onderbrengen van Afghaanse vluchtelingen in Centraal-Azië. Daar zouden Afghaanse strijders van gebruik kunnen maken om Rusland te betreden, redeneert Poetin.

Poetin verklaarde zondag dat hij bezorgd is over de mogelijkheid dat Afghaanse militieleden “zich voordoen als vluchtelingen” om de Russische grens over te steken, rapporteert persagentschap Reuters.

Dat heeft alles te maken met hoe Europa en de VS de vluchtelingencrisis aanpakken, meent Poetin. De manier waarop de westerse landen de Afghaanse vluchtelingen tijdelijk thuisbrengen in Centraal-Azië zonder enige vorm van visum, zou “vernederend” zijn, zegt Poetin.

Er worden momenteel zo’n 9.000 Afghanen, die hun hoofdstad Kaboel vorige week ontvlucht zijn, opgevangen in landen waaronder Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Inwoners van die landen mogen zonder een visum de Russische grens oversteken.

“Wat een vernederende aanpak”

“We delen gemeenschappelijke grenzen zonder visumbeperkingen. Stel je voor dat de Afghaanse vluchtelingen naar deze landen gaan. Wie zit er allemaal onder die vluchtelingen? Hoe kunnen we dat weten?”, vroeg Poetin zich af.

Het Russische persagentschap TASS geeft nog meer inzicht in het denken van de Russische president over de ontluikende vluchtelingencrisis. “Ze (westerse landen, red.) denken dat ze vluchtelingen zonder een visum naar onze buurlanden kunnen sturen, maar weigeren hen op te vangen in eigen land zonder een visum. Wat een vernederende aanpak om dit op te lossen”, zou Poetin gezegd hebben.

Volgens Reuters zou de Amerikaanse overheid inderdaad op zoek zijn naar Centraal-Aziatische landen om Afghaanse vluchtelingen die voor hen werkten, onder te brengen.

Rusland zit al samen met de talibanoverheid

Ondertussen negeert het Kremlin grotendeels de chaotische toestanden in Afghanistan.

“De situatie is vredevol en de toestand in de stad (Kaboel, red.) koelt af”, zou Dmitry Zhirno, de ambassadeur van Rusland in Afghanistan, maandag gezegd hebben, terwijl duizenden mensen zich in alle haast naar de luchthaven van Kaboel begaven, om te ontsnappen van de oprukkende talibantroepen.

Het lijkt er voorlopig op dat Rusland de nieuwe machthebbers van Afghanistan op een pragmatische manier zullen benaderen. Het Kremlin erkent de nieuwe autoriteiten van het land nog niet officieel, maar hield wel al een meeting met talibanleiders binnen de 48 uur nadat Kaboel viel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20